Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Karlssons hårda svar till Löfven – efter sjukdomen

Mattias Karlsson har sedan insjuknandet blivit utskriven från sjukhuset.
Sverigedemokraternas Mattias Karlsson blev inlagd på sjukhus efter ha fått corona.
Foto: Facebook
I samband med sjukdomen berättade han att han inte ”hunnit” vaccinera sig.
Foto: Facebook
Nu får han kritik från Stefan Löfven.
Foto: OLLE SPORRONG

För två veckor sedan var Sverigedemokraternas riksdagsman Mattias Karlsson svårt sjuk i covid och på en bild syntes han ligga i en sjukbädd med syrgasmask för ansiktet. 

Nu sågas han av statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter, DN

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson, säger Stefan Löfven till DN. 

”Medan jag fortfarande återhämtar mig ifrån ett livshotande tillstånd, så går landets statsminister ut och attackerar mig för min sjukdom”, skriver Mattias Karlsson på Facebook. 

För ett par veckor sedan låg Mattias Karlsson, 44, riksdagsman för SD, nedbäddad på Sankt Görans sjukhus i Stockholm efter att ha insjuknat i covid. 

Sjukdomsförloppet hade då pågått en tid och på en bild från sjukhuset bar han en syrgasmask. 

När Expressen ringde upp Mattias Karlsson berättade riksdagsmannen att han inte hade vaccinerat sig – på grund av ett fullspäckat schema. Planen hade varit att vaccinera sig under oktober, enligt Karlsson. 

Stefan Löfven: ”Det är faktiskt struntprat”

Nyheten har inte gått statsminister Stefan Löfven förbi. I en intervju med DN lyfter han fram händelsen som något som enbart en SD-politiker kan komma undan med. 

– Nu har de en som kan ligga i vårdsängen och uppta en plats för att han inte har vaccinerat sig, Mattias Karlsson. I inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att ”jag valde att inte vaccinera mig, jag hade inte tid att vaccinera mig”. Det är faktiskt struntprat. Jag tror inte på att han kan vara Sveriges mest upptagna politiker, säger Stefan Löfven till DN och menar att det blivit en helt annan effekt om en politiker hos ett annat parti hade agerat på samma sätt. 

– Hade vi haft en kommunstyrelseordförande någonstans som valde att inte vaccinera sig så hade det blivit ett jävla liv. Då hade det varit drev efter den personen. Men här kan han ligga och det händer ingenting. Det är märkligt, säger Stefan Löfven till DN. 

Mattias Karlsson: ”Återhämtar mig från ett livshotande tillstånd”

Expressen har varit i kontakt med Mattias Karlsson, som skrevs ut från sjukhuset den 15 oktober, som hänvisar till ett Facebookinlägg där han kommenterat Stefan Löfvens citat. 

”Medan jag fortfarande återhämtar mig ifrån ett livshotande tillstånd, så går landets statsminister ut och attackerar mig för min sjukdom och beklagar att fler inte attackerar mig för min sjukdom och han gör det dessutom baserat på en lögnaktig premiss”, inleder Mattias Karlsson det långa inlägget. 

Han menar att uppgiften om att han sagt att han inte hunnit vaccinera sig är felaktig. 

”Jag har däremot aldrig sagt att jag inte vaccinerat mig för att jag inte hade tid att ta själva sprutorna, vilket Löfven och DN ger sken av. Det jag angett som skäl var att jag inledningsvis ville säkerställa att alla som kunde tänkas behöva vaccinet före mig, skulle få det, eftersom jag uppfattade mig själv som stark och frisk.”

När Expressen den 8 oktober frågade Mattias Karlsson om han vaccinerat sig svarade han så här: 

– Nej, jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema. Min far fick en ganska allvarlig släng av bältros när han vaccinerade sig. Så jag har försökt hitta ett planeringsfönster där jag skulle kunna drabbas av samma sak utan att det menligt inverkade på arbetet. Men jag väntade uppenbarligen för länge. 

Se bråket som blev en snackis: ”Kallar du mig nazist?”

Se storbråket mellan Jimmie Åkesson och Per Bolund: ”Jag blir riktigt upprörd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.