Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias Karlsson vill skrota SVT:s debatter

Jimmie Åkesson: ”Överdriven, teatralisk reaktion från Annie Lööf”.
SD-toppen Mattias Karlsson vill skrota SVT:s partiledardebatter.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I Agendas partiledardebatt ställer programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft hårda frågor till debattörerna och kan bryta in för korrigera sakuppgifter.
Foto: SVT

SD-toppen Mattias Karlsson vill skrota SVT:s  partiledardebatter. 

Mattias Karlsson skriver i ett Facebook-inlägg att han vill se ett format utan journalistisk inblandning. 

”Varför accepterar egentligen partierna att en liten klick journalister på SVT skall bestämma formerna för debatten mellan de valda företrädarna för det svenska folket?”

Sverigedemokraterna har återkommande riktat kritik mot journalister i allmänhet och SVT i synnerhet. Partiföreträdare har bland annat föreslagit en nedläggning av radiokanalen P3, respektive kraftiga nedskärningar i public service. 

Mattias Karlsson, ledamot i Sverigedemokraternas partistyrelse, grundare av tankesmedjan Oikos och tidigare gruppledare i riksdagen, går nu återigen till attack mot public service. Han skriver kritiskt på Facebook om utformningen av SVT Agendas partiledardebatt. SD-ledamoten vill se debatter som inte modereras av journalister, utan där partierna på förhand kommit överens om formatet. 

Karlssons inlägg på Facebook

”Det nuvarande systemet lider av en grav demokratisk skevhet och ger en enorm makt över medborgarnas bild av vad som är viktigt och oviktigt, partiernas åsikter och den politiska debatten till människor som aldrig fått en enda röst av någon och som egentligen inte företräder någon annan än sig själva och sitt mediebolag”, skriver han i Facebook-inlägget. 

I Agendas partiledardebatt ställer programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft hårda frågor till debattörerna och kan bryta in för att korrigera sakuppgifter. 

Mattias Karlsson föreslår att partierna når en egen överenskommelse och att formatet sedan sänds av det mediebolag som vill göra det. 

Den borgerliga ledarskribenten Susanna Birgersson pekar på att en liknande lösning redan finns: Partiledardebatterna i riksdagen. 

Holmberg: ”En poäng”

SVT-programledaren Anders Holmberg, vill inte debattera frågan men lyfter samma sak. 

– Jag tycker förstås att det finns en poäng att partiledardebatter sker i ett stort och brett medium som SVT. Det finns dessutom partiledardebatter i riksdagen som politiker anordnar och som vi också sänder. Förvisso med en helt annan spridning än dem som Agenda anordnar. Man kan ju fundera på vad det beror på, säger Anders Holmberg och konstaterar att det inte finns något som hindrar partierna från att arrangera fler debatter. 

SVT:s programledare har i sin roll ett uppdrag att följa upp fakta och sätta utspel i en kontext, något som Mattias Karlsson är kritisk till. 

– Det blir väldigt subjektivt, ska två personer i studion ta på sig rollen att bedöma vad som som är fakta eller inte? Eller vad som är svårt för tittarna? Jag tycker att det illustrerades bra i går, genom agerandet mot Ebba Busch Thor, där hon fick en mängd frågor om synen på anhöriginvandring, pressades hårt, fick inte tala till punkt och använde upp en stor del av sin talartid, säger han till Expressen. 

Mattias Karlsson uppger att utspelet enbart är hans personliga åsikt. Han håller med om att riksdagsdebatterna liknar det han föreslår, men trycker på att formatet ska vara ”mer tv-mässigt”. 

Annie Lööf till Jimmie Åkesson: ”Jag känner förakt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.