SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, här bredvid partiledaren Jimmie Åkesson, har skrivit artiklar anonymt på hatsajten Avpixlat. Foto: Claudio Bresciani/TTSD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, här bredvid partiledaren Jimmie Åkesson, har skrivit artiklar anonymt på hatsajten Avpixlat. Foto: Claudio Bresciani/TT

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, här bredvid partiledaren Jimmie Åkesson, har skrivit artiklar anonymt på hatsajten Avpixlat.

 Foto: Claudio Bresciani/TT
"Om ni väljer att publicera den bör det ske i redaktionens namn, inte mitt." Mvh/Mattias Karlsson Mattias Karlssons brev till hatsajten Avpixlat, där han ber redaktionen att inte namnge honom som artikelförfattare vid publicering."Om ni väljer att publicera den bör det ske i redaktionens namn, inte mitt." Mvh/Mattias Karlsson Mattias Karlssons brev till hatsajten Avpixlat, där han ber redaktionen att inte namnge honom som artikelförfattare vid publicering.

"Om ni väljer att publicera den bör det ske i redaktionens namn, inte mitt."

Mvh/Mattias Karlsson

Mattias Karlssons brev till hatsajten Avpixlat, där han ber redaktionen att inte namnge honom som artikelförfattare vid publicering.

"Skulle ni välja att publicera den vill jag inte heller denna gång att mitt namn nämns i samband med artikeln" Mvh/Mattias Karlsson Tre dagar senare återkom Karlsson med ytterligare en artikel, inte heller då ville han att hans namn skulle stå med."Skulle ni välja att publicera den vill jag inte heller denna gång att mitt namn nämns i samband med artikeln" Mvh/Mattias Karlsson Tre dagar senare återkom Karlsson med ytterligare en artikel, inte heller då ville han att hans namn skulle stå med.

"Skulle ni välja att publicera den vill jag inte heller denna gång att mitt namn nämns i samband med artikeln"

Mvh/Mattias Karlsson

Tre dagar senare återkom Karlsson med ytterligare en artikel, inte heller då ville han att hans namn skulle stå med.

Kampanjen "Bondetåget" drivs dolt av SDKampanjen "Bondetåget" drivs dolt av SD
Kampanjen "Bondetåget" drivs dolt av SD
Facebookgruppen "Nu får det vara nog" drivs med stöd av SD och har bland annat spridit material från hatsajten Fria Tider, som SD officiellt tar avstånd från. Kommentarerna i gruppen är ofta mycket hätska.Facebookgruppen "Nu får det vara nog" drivs med stöd av SD och har bland annat spridit material från hatsajten Fria Tider, som SD officiellt tar avstånd från. Kommentarerna i gruppen är ofta mycket hätska.

Facebookgruppen "Nu får det vara nog" drivs med stöd av SD och har bland annat spridit material från hatsajten Fria Tider, som SD officiellt tar avstånd från. Kommentarerna i gruppen är ofta mycket hätska.

Mycket av innehållet på sidan handlar om islam. Och följs av mycket hätska kommentarer.Mycket av innehållet på sidan handlar om islam. Och följs av mycket hätska kommentarer.

Mycket av innehållet på sidan handlar om islam. Och följs av mycket hätska kommentarer.


Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef.Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef.
Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef.

Mattias Karlsson skrev åt Avpixlat

Publicerad

Här är Sverigedemokraternas dolda propagandakanaler där partiet sprider islamhat och artiklar från sajten Fria Tider som SD officiellt beskriver som "neofascistisk".

Expressen kan också avslöja att SD-toppen Mattias Karlsson skrivit anonyma artiklar för hatsajten Avpixlat.

– Det var väl nånting jag tyckte var viktigt då, säger Karlsson om sina Avpixlat-artiklar.

På fredag samlas Sverigedemokraterna i Lund för parti-kongress, så kallade landsdagar. Under hösten har partiet fått kritik för att de spridit flygblad med ifrågasatta och felaktiga uppgifter till flyktingar på den grekiska ön Lesbos. Först ville partiet inte berätta om de stod bakom flygbladen men efter några dagar medgav partiet att flygbladen var en del av deras kampanj för att få flyktingar att inte välja Sverige.

Ligger bakom flera sidor

Expressen har granskat SD:s kommunikation och vi kan nu avslöja att partiet under flera år parallellt med det öppna kampanjarbetet också använt sig av förtäckta nätkanaler för att anonymt kunna sprida sina budskap.

På Facebook har partiet tagit fram flera sidor, till synes utan koppling till partiet. Bland dessa finns kampanjsidor som riktar sig mot Feministiskt initiativ och Moderaterna, men också "Våldtäktskartan" som 2013 fick draghjälp av hatsajten Avpixlat och kritiserades för att koppla våldtäkter till invandring.

På en av partiets anonyma sidor, "Nu får det vara nog", kopplas brottslighet till invandring och mångkultur i inlägg efter inlägg. I kommentarerna till artiklarna som läggs upp uppmanar personer till att döda de misstänkta brottslingarna:

"Enkelt, nackskott", skriver en person om en 29-åring som misstänks för sexuella ofredanden.

Facebooksidan har också spridit artiklar från hatsajten Fria Tider, trots att Sverigedemokraterna öppet har tagit avstånd från just den sajten och SD-toppen Mattias Karlsson kallat den "neofascistisk".

Kontoutdrag visar också att SD lagt annonspengar på att få ökad spridning för Facebooksidan.

"Lättare sätt att komma ut"

Den gemensamma nämnaren för sidorna är partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein. När Expressen först får tag på honom på telefon vill han inte svara på frågor utan slänger på luren. När han fyra dagar senare återkommer säger han att det var "en dum sak" att länka till "neofascistiska" Fria Tider på "Nu får det vara nog".

Vad är skälet till att inte berätta att SD står bakom sidan?

– Ja, vi jobbar med olika varumärken helt enkelt. Det är ett lättare sätt att komma ut. Ibland är det lättare att få till en dialog om vårt namn inte står med och det är det som var syftet med de här grupperna, att kunna börja prata om saker, frågor som vi tycker är intressanta men inte behöva klistra på dem på oss eller befläckas med olika fördomar mot partiets namn, säger Wallerstein.

Hätsk kommentar

Och ett ämne som partiet vill prata om på "Nu får det vara nog" är islam. Till en bild som lagts upp på sidan påstås att profeten Muhammed ska ha instruerat muslimska män att slå sina fruar överallt utom i ansiktet - eftersom kvinnorna då blir fula. Till bilden skriver en kommentator om muslimer: "Utrota dom bara. Inget annat."

Varför sprider ni sånt?

– Ja... just det inlägget har jag ingen aning om vad det är. Återigen, det här är ganska gamla saker och det är flera personer som är inne på dem. Och ja, det låter dumt, säger Wallerstein.

På sidan förekommer kommentatorer som uppmanar att man ska döda folk, skjuta folk med nackskott, utrota muslimer. Varför får sånt ligga kvar?

– Som jag sagt många gånger tidigare: Det här är en sida som är inaktiv. Det är ingenting vi håller på med. Vi brukar vara rätt hårda på att moderera våra sidor, säger Wallerstein om sidan som uppdaterades så sent som i fredags.

Riktar sig mot kungen

Men anonyma Facebooksidor är inte det enda sättet som partiet bedriver dold kommunikation. SD-ledamoten, och den tidigare partiledaren, Mikael Jansson är ledamot i riksdagens försvarsutskott. Expressen kan nu visa hur han står bakom kampanjen Bondetåget.

Kampanjen drogs i gång i februari 2014 och var en namninsamling för att öka resurserna till försvaret. Uppropet riktade sig mot kung Carl Gustaf och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och i texten underströks att det var "fritt från politiska och andra bindningar".

"Det är skapat av mig"

Men sanningen var en annan.

Sajten för namninsamlingen, bondetaget.se, är registrerad åt Mikael Jansson av en SD-tjänsteman. I ett mejl gav Jansson instruktioner till partikamrater som hjälpte honom med den tekniska lösningen: "Sidan måste bli klar i morgon och budkavlen föras ut på försvarsbloggarna och skickas neutralt till partiets adresser. Dock får inte sidan förknippas med en SD-satsning."

När Expressen frågar Jansson varför det inte framgår att det är SD som ligger bakom kampanjen säger han:

– Det är skapat av mig och andra sverigedemokrater men tanken var att vi inte skulle ha det partibundet utan för alla som har intresset att stärka försvaret.

Kan det inte kännas schyst att ändå berätta vilka som är avsändare till det här?

– Det är väl inte så väldigt okänt att vi är sverigedemokrater i den stunden som vi framträder som personer men vi ville inte markera väldigt tydligt att det var ett partiinitiativ.

Ville inte stå med namn

Strategin att sprida budskap utan att berätta att det är partiet som står bakom dem gäller också partiets allra högsta ledning.

I oktober 2011 skickade Mattias Karlsson, som i dag är gruppledare för partiet i riksdagen, in en artikel om den antirasistiska tidningen Expo till Avpixlat. I mejlet till hatsajten underströk han att "Om ni väljer att publicera den bör det ske i redaktionens namn, inte mitt."

Och mycket riktigt så publicerades texten utan att det framgick att Karlsson stod bakom den.

Tre dagar senare återkom SD-toppen till hatsajten med en ny artikel - den gången en kritisk text om Vänsterpartiet - som han ville sprida anonymt. Han återknöt då till den förra publiceringen i sitt mejl till hatsajten: "Skulle ni välja att publicera den vill jag inte heller denna gång att mitt namn nämns i samband med artikeln." Hatsajten gick med på SD-toppens önskemål om anonymitet.

Hur kommer det sig att du skrev artiklar på Avpixlat anonymt?

– Har jag gjort det? Det är inget jag känner till, säger Mattias Karlsson.

När Expressen läser upp hans mejl till Avpixlat ber han att få återkomma. Senare sms:ar han att han "står för innehållet i de aktuella texterna", men att han "hade inte agerat på samma sätt idag och har inte för vana att skicka texter utan egen underskrift någonstans".

"Ganska nybildad sajt"

Vidare förklarar Karlsson att Avpixlat vid den tiden var en "ganska nybildad sajt och mer av ett oskrivet blad" och att han "visste ganska lite om vilka personer som låg bakom sajten". Han menar också att det var "potentiellt problematiskt att figurera med mitt namn" på hatsajten eftersom det i samhällsdebatten förekommer "guilt by association" som, enligt honom, går ut på att "göra varje person som skriver på en sajt moraliskt ansvariga för alla texter och åsikter som någonsin förekommit eller i framtiden kommer att förekomma där".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag