Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson, SD: "Det skrämmer mig"

– Att man lyckas producera två så pass usla kandidater, det skrämmer mig lite grann, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Mattias Karlsson, SD.
Foto: Sven Lindwall
Carl BIldt.
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Donald Trump är USA:s nye president.

Men Jimmie Åkesson – som representerar ett parti med många Trump-sympatisörer – såg inte på valet med blida ögon.

– Att man lyckas producera två så pass usla kandidater, det skrämmer mig lite grann, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Under natten har prognosen svängt flera gånger, men framåt klockan fem började Donald Trump att skörda allt fler framgångar. Han tog bland annat hem en av de så kallade ”swing states”, Florida, enligt CNN:s prognos.

Strax efter klockan halv nio skrev AP att det var klart att han blir USA:s näste president.

– De här sista veckorna har ändå visat att han kan sansa sig. Han har visat att han klarar det här, säger partiledare för Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven har tidigare meddelat att man kommer att gratulera den som vinner valet. Något som Jimmie Åkesson också anser att man måste göra, även om han inte är särskilt förtjust i någon av kandidaterna.

– För min egen del så har jag valt att inte uttala stöd för någon av kandidaterna, just eftersom jag inte tycker att någon av dem borde bli president, säger han.

Sverigedemokraterna om etablissemanget

Innan valet visade flera prognoser att Hillary Clinton skulle vinna. Även spelsajterna hade Hillary Clinton som favorit.

– Vem hade trott det? Jag är inte förvånad att det blev så här. Vi vet att det finns en rörelse globalt där etablissemanget utmanas och det är väl det som har skett här, säger Jimmie Åkesson.

Även Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, är inne på samma spår.

”Trump personlighet och karaktär har inte imponerat på mig, men i val efter val de senaste åren har det visat sig att den infödda, västerländska arbetarklassens missnöje med den globalistiska, kulturradikala och mångkulturalistiska samhällsutvecklingen är större och djupare än vad några experter har kunnat förutse”, skriver han till Expressen och tillägger:

”Frågan är när etablissemanget skall börja lyssna på sina befolkningar”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.