Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Karlsson om tiggerikartläggningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Sjöberg
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse.
Foto: Cornelia Nordström

Sverigedemokraternas partiledarvikarie Mattias Karlsson kallar nu tiggeriet för "degraderande slavarbete" och välkomnar Gävleborgspolisens kartläggning.

– Vi förväntar oss ingen ursäkt från de övriga partierna på grund av de beskyllningar man riktade mot oss när vi påpekade detta, men det är hög tid att de börjar ta problemet på allvar, säger han till Expressen.

Flera opinionsundersökningar de senaste månaderna har visat att svenska folket vill lagstifta mot tiggeri. Men Sverigedemokraterna är det enda partiet som vill se ett förbud mot utländska tiggare.

Redan för ett år sedan presenterade Sverigedemokraterna en rapport där de hävdade att tiggeriet är organiserat. Då ifrågasattes påståendet av bland andra statsminister Stefan Löfven.

– Det finns inget som styrker att det är organiserat, hävdade han i valrörelsen.

Och ett tiggeriförbud är Stefan Löfven emot:

– Att lagstifta mot fattigdom är ett slag i luften. Vi måste göra något helt annat.

"SD hade rätt"

Efter Gävlepolisens kartläggning av tiggeriet kommenterar nu Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson:

– En rad rapporter den senaste tiden har visat att Sverigedemokraterna hade rätt när vi hävdade att en betydande del av det hitresta tiggeriet är organiserat.

Han kräver ingen ursäkt från de andra partierna, utan menar att det nu är "hög tid att de börjar ta problemet på allvar".

– Vi kan inte acceptera en ordning där människor transporteras till vårt land för att utföra degraderande slavarbete och i vissa fall också för att utgöra brottsliga handlingar.

– Det enda sättet att i grunden komma tillrätta med problemet är att förbjuda tiggeriet och införa viseringskrav som gör det omöjligt att utnyttja den inre rörligheten inom EU för att bedriva den här typen av verksamhet.

Mattias Karlsson menar samtidigt att Sverige nu måste sätta press på bland annat Rumänien.

– Vi måste skärpa kraven på länder som Rumänien. De pengar vi ger dem via vårt stora nettobidrag till EU måste i högre utsträckning gå till att hjälpa utsatta delar av deras befolkning.

En bekräftelse

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse.

– Vad var det vi sa? Vi hade en kampanj redan 2011 och jag drev detta i EU-valet och alla sa att vi hade fel och så fort vi säger något har vi fel, säger han.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är kritisk mot vilka slutsatser som egentligen kan dras av polisens kartläggning. Hur pass säker kan man vara på en sådan här kartläggning?

– Att det är organiserat är helt uppenbart. Men för vår del spelar det ingen roll. Vi vill förbjuda det utländska tiggeriet oavsett om det är organiserat eller inte. Det blir en jättekrånglig process att bevisa om det är organiserat eller inte i varje enskilt fall, säger han.

– Då tar man bort marknaden för det här, den organiseringen eller för den delen den oangelägenhet det är för kommuner eller för vanligt folk, säger Ekeroth och tillägger att SD vill införa visumtvång för de länder som tiggarna kommer från. Man vill också göra det lättare att avhysa personer som tigger.

Hur ska det gå till om någon sitter på gatan och tigger ändå?

– Det blir polisens uppgift att utvisa den här personen.

Med omedelbar verkan?

– Exakt hur det ska gå till i praktiken får man titta på närmare i lagen men det måste vara ett effektivt system så man slipper långa krångliga processer. Det ska vara rättssäkert såklart. Men när vi inför visumtvång kommer de inte in i första taget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.