Foto: Mikael SjöbergFoto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse. Foto: Cornelia NordströmSverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse. Foto: Cornelia Nordström
Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse. Foto: Cornelia Nordström

Mattias Karlsson om tiggerikartläggningen

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledarvikarie Mattias Karlsson kallar nu tiggeriet för "degraderande slavarbete" och välkomnar Gävleborgspolisens kartläggning.

– Vi förväntar oss ingen ursäkt från de övriga partierna på grund av de beskyllningar man riktade mot oss när vi påpekade detta, men det är hög tid att de börjar ta problemet på allvar, säger han till Expressen.

Flera opinionsundersökningar de senaste månaderna har visat att svenska folket vill lagstifta mot tiggeri. Men Sverigedemokraterna är det enda partiet som vill se ett förbud mot utländska tiggare.

Redan för ett år sedan presenterade Sverigedemokraterna en rapport där de hävdade att tiggeriet är organiserat. Då ifrågasattes påståendet av bland andra statsminister Stefan Löfven.

– Det finns inget som styrker att det är organiserat, hävdade han i valrörelsen.

Och ett tiggeriförbud är Stefan Löfven emot:

– Att lagstifta mot fattigdom är ett slag i luften. Vi måste göra något helt annat.

"SD hade rätt"

Efter Gävlepolisens kartläggning av tiggeriet kommenterar nu Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson:

– En rad rapporter den senaste tiden har visat att Sverigedemokraterna hade rätt när vi hävdade att en betydande del av det hitresta tiggeriet är organiserat.

Han kräver ingen ursäkt från de andra partierna, utan menar att det nu är "hög tid att de börjar ta problemet på allvar".

– Vi kan inte acceptera en ordning där människor transporteras till vårt land för att utföra degraderande slavarbete och i vissa fall också för att utgöra brottsliga handlingar.

– Det enda sättet att i grunden komma tillrätta med problemet är att förbjuda tiggeriet och införa viseringskrav som gör det omöjligt att utnyttja den inre rörligheten inom EU för att bedriva den här typen av verksamhet.

Mattias Karlsson menar samtidigt att Sverige nu måste sätta press på bland annat Rumänien.

– Vi måste skärpa kraven på länder som Rumänien. De pengar vi ger dem via vårt stora nettobidrag till EU måste i högre utsträckning gå till att hjälpa utsatta delar av deras befolkning.

En bekräftelse

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth ser också Gävleborgspolisens kartläggning som en bekräftelse.

– Vad var det vi sa? Vi hade en kampanj redan 2011 och jag drev detta i EU-valet och alla sa att vi hade fel och så fort vi säger något har vi fel, säger han.

Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är kritisk mot vilka slutsatser som egentligen kan dras av polisens kartläggning. Hur pass säker kan man vara på en sådan här kartläggning?

– Att det är organiserat är helt uppenbart. Men för vår del spelar det ingen roll. Vi vill förbjuda det utländska tiggeriet oavsett om det är organiserat eller inte. Det blir en jättekrånglig process att bevisa om det är organiserat eller inte i varje enskilt fall, säger han.

– Då tar man bort marknaden för det här, den organiseringen eller för den delen den oangelägenhet det är för kommuner eller för vanligt folk, säger Ekeroth och tillägger att SD vill införa visumtvång för de länder som tiggarna kommer från. Man vill också göra det lättare att avhysa personer som tigger.

Hur ska det gå till om någon sitter på gatan och tigger ändå?

– Det blir polisens uppgift att utvisa den här personen.

Med omedelbar verkan?

– Exakt hur det ska gå till i praktiken får man titta på närmare i lagen men det måste vara ett effektivt system så man slipper långa krångliga processer. Det ska vara rättssäkert såklart. Men när vi inför visumtvång kommer de inte in i första taget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag