Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Karlsson gav tips till känd hatsajt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nyheter 24 avslöjar att Mattias Karlsson, vikarierande partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, tipsat hatsajten Politiskt Inkorrekt vid upprepade tillfällen.
Foto: Sven Lindwall
- Som pressekreterare gör man det hela tiden, jag har tipsat riktigt tvivelaktiga sajter, till exempel Expressen, säger SD:s riksdagsledamot Linus Bylund.
Foto: Sven Lindwall
– Det handlar om att man skickar ut en massa pressmeddelanden till källor. Det är inget märkligt i det, säger partiets pressansvarige Martin Kinnunen.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas topp har konsekvent förnekat samröre med nu mera nerlagda hatsajten Politiskt Inkorrekt, förlaga till Avpixlat.

Men nu avslöjar Nyheter 24 att Mattias Karlsson, vikarierande partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, själv tipsade sajten vid upprepade tillfällen.

– Jag jobbade med pressfrågor då och vi skickade ut information till de nyhetskanaler som var intresserade av oss och som vi trodde skulle kunna sprida vår politik. Det var flera hundra olika adresser, säger han till Nyheter 24.

Mattias Karlsson, som just nu vikarierar som partiledare för Sverigedemokraterna under Jimmie Åkessons sjukskrivning förnekade så sent som i somras att han haft något samröre med Avpixlat eller dess föregångare Politiskt Inkorrekt.

Men nu avslöjar Nyheter 24 att Karlsson vid upprepade tillfällen skickat mejl till sajten där han tipsat om nyheter.

När Nyheter 24 nu kontaktar honom igen har hans minnesbild klarnat, och han bekräftar nu att han haft samröre med dem.

– Jag jobbade med pressfrågor då och vi skickade ut information till de nyhetskanaler som var intresserade av oss och som vi trodde skulle kunna sprida vår politik. Det var flera hundra olika adresser, säger han till Nyheter 24.

Han kan inte svara på hur många tipsmejl han skickat.

"Visst kan man tipsa medier"

Linus Bylund, riksdagsledamot SD, vill inte gå in på mejlen då han inte känner till dem.

– Jag känner inte till de här mejlen, men att vi tipsar media är något som vi gör hela tiden. Nu vet jag inte om jag själv har tipsat politiskt inkorrekt, det låter jag vara osagt. Men visst kan man tipsa medier om man får reda på, säger han.

– Som pressekreterare gör man det hela tiden, jag har tipsat riktigt tvivelaktiga sajter, till exempel Expressen, fortsätter han.

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna, tycker inte att det är märkligt att man tipsar sajter som Politiskt Inkorrekt.

– Det handlar om att man skickar ut en massa pressmeddelanden till källor. Det är inget märkligt i det. I dag är det ett annat förfarande, man kan själv som hemsida och media anmäla att man vill ha utskick. Det är inte märkligt att den sajten fick pressmeddelande. Det finns många sajter som får det, vi lägger inga värderingar vilka sajter som får det, säger han.

"Det går jättebra"

Har du själv skickat tips till sajter som Politiskt inkorrekt?

– Vi skickar inte mejl på det sättet i dag utan har en tjänst som vi använder och som sköter det här. Det här var innan vi hade det abonnemanget som vi har i dag med My News Desk. Då hade man inte det, då hade man långa mejllistor, då var kanske de en av hundratals adresser som pressmeddelandet gick med. Vi ser inte det som något märkligt att man skickar pressmeddelanden.

Är det lämpligt att skicka ut till den typen av sajter? Experter menar att de skulle kunna dömas för hets mot folkgrupp för saker som de skrivit.

– Man kan inte hålla på och lägga någon värdering vid vilka nyhetskanaler man skickar ut pressmeddelanden till, det ska man kunna göra till alla som är intresserade. Det är inte så att vi har något ansvar för alla de tidningar som får våra pressmeddelanden skriver. Vi försöker förmedla information till så många som möjligt.

Men man kan ha ett ansvar vad man sprider och vad man delar med sig för typ av information.

– Det är klart vi har ett ansvar för vad som står i pressmeddelandet, det tar vi givetvis. Jag tror inte att det finns några konstigheter där.

Hur går det här i linje med partiets linje med nolltolerans mot rasism?

– Det går jättebra. Att vi skickar ut pressmeddelanden har inget med rasism att göra. Oavsett vilka tidningar vi skickar pressmeddelanden till tar vi avstånd från rasism.

Men det här är en sajt som anses vara rasistisk.

– Att vi skriver ett pressmeddelande betyder inte att vi tycker att den sajten är bra. Det är inget ställningstagande. Det är mycket märkligt tolkande, det är som att vi skulle tycka att Expressens journalistik skulle vara bra för att vi skickar pressmeddelanden dit, så är det inte.

Expressen har sökt Mattias Karlsson via pressjouren som säger att det inte är aktuellt med någon intervju i dag, torsdag.

Expressen har vid upprepade tillfällen avslöjat utbrett näthat bland Sverigedemokratiska företrädare. Den senaste granskningen resulterade i att närmare 30 företrädare tvingades lämna sina uppdrag i partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.