Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias Karlsson: "En fråga om maktspel"

Foto: Sven Lindwall

Gustav Kasselstrand har gjort klart att han vägrar sluta som SDU-ordförande även om han blir utesluten.

Men Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson sätter ner foten mot SDU-toppen.

- På principiell grund skulle det vara naturligt att om man inte längre bedöms representera SD eller ha den ideologiska inriktningen som partiet har, då kan man inte heller vara kvar som företrädare för ungdomsförbunden som ingår i samma rörelse, säger Karlsson.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson kommenterade under tisdagen det senaste dygnets turbulens i och med att ett 20-tal personer utreds internt.

Kasselstrand har sagt till Expressen att han vägrar lämna sin post som SDU-ordförande och vill heller inte att vice ordförande William Hahne gör det.

- Jag sitter kvar som SDU-ordförande. Och William Hahne blir också kvar. Vi är valda av förbundskongressen, sa han till Expressen under tisdagen.

Annan uppfattning

Men Mattias Karlsson delar inte Kasselstrands uppfattning.

– På principiell grund skulle det vara naturligt att om man inte längre bedöms representera SD eller ha den ideologiska inriktningen som partiet har, då kan man inte heller vara kvar som företrädare för ungdomsförbunden som ingår i samma rörelse. Väljer man att bli kvar på sina poster om det blir uteslutning, då är det en fråga som ytterst får hanteras av ungdomsförbundets förbundskongress i höst, säger Karlsson.

Skulle det kunna öppna för ytterligare ett ungdomsförbund från er sida?

– Det tror jag inte. Det här handlar om en utredning riktad mot ett par personer. Det här är inte en motsättning mellan moderpartiet och ungdomspartiet. Man ska komma ihåg att Kasselstrand valdes med en knapp majoritet förra gången och min bild är att stödet sannolikt minskat och att Hahne och Kasselstrand bara representerar en minoritet, säger Karlsson.

Karlsson beskylls

Flera personer som Expressen talat med som ingår i utredningen är mycket kritiska till Mattias Karlsson och partiledningen. Karlsson har beskyllts för att ha förvandlat partiet till oigenkännlighet och för att använda sig av Moskva-metoder.

– Jag vill inte kommentera det närmare men jag kan konstatera att väljarna inte verkar hålla med om det. Partiet har gått framåt under de senaste månaderna när jag varit partiets ansikte utåt och när jag har varit den som lett det politiska kommunikativa arbetet utåt, säger han.

Anklagelserna om att partiet agerar på ett odemokratiskt sätt menar Karlsson är en taktik från SDU att tona ner de ideologiska konfliktytorna.

- För min del har jag full tilltro till att medlemsutskottet inte är inblandade i något maktspel eller personstrider. Det handlar om att värna om den ideologiska inriktning och den breda väg som Sverigedemokraterna valt de senaste åren, säger Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.