Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Karlsson är svårt sjuk i corona

Mattias Karlsson berättar för Expressen att han planerat att vaccinera sig men inte hunnit: ”Hektiskt schema”
Mattias Karlsson, SD. Arkivbild.
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas chefsideolog – riksdagsmannen Mattias Karlsson – är svårt sjuk i covid och vårdas på Sankt Görans sjukhus. 

Han skriver på Facebook att han förmodligen har en ”lång väg tillbaka”. 

Han berättar för Expressen att han planerat att vaccinera sig men inte hunnit. 

– Jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema. 

SD:s riksdagsman och chefsideolog Mattias Karlsson, 44, vårdas på Sankt Görans sjukhus i Stockholm med svår covid-19, det berättar han själv i ett Facebook-inlägg under fredagen. 

Han berättar att sjukdomsförloppet har pågått en tid och publicerar en bild på där han ligger på en sjukbädd med syrgasmask över ansiktet. 

”Ganska hård och obehaglig strid mot covid”

”Befinner mig sedan en tid tillbaka på St: Görans sjukhus, där jag utkämpar en ganska hård och obehaglig strid mot covid-19”, skriver Mattias Karlsson. 

Expressen når Mattias Karlsson på sjukhuset. 

– Det är inget vidare direkt, säger han och berättar att han skrev Facebookinlägget för att lugna bekanta som hört av sig och varit oroliga. 

Har du vaccinerat dig? 

– Nej, jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema. Min far fick en ganska allvarlig släng av bältros när han vaccinerade sig. Så jag har försökt hitta ett planeringsfönster där jag skulle kunna drabbas av samma sak utan att det menligt inverkade på arbetet. Men jag väntade uppenbarligen för länge, säger Mattias Karlsson. 

https://www.facebook.com/mattias.karlsson.9889/posts/10157902060026097

Flera följdsjukdomar och tillstånd som förknippas med covid-19 är gemensamma med biverkningar från covid-vaccin. Däremot är riskerna större för personer som insjuknar i covid än de som vaccineras, enligt stor israelisk studie av Pfizers vaccin som publicerades i september. Studien visar att bältros var måttligt förknippad med vaccinet med 16 extra fall per 100 000 invånare, rapporterar Läkemedelsvärlden

Mattias Karlsson publicerar senare under fredagseftermiddagen ett nytt Facebookinlägg där han skriver att planen var att vaccinera sig nu i oktober och att det inte rört sig om ”ett aktivt ställningstagande” att inte vaccinera sig. 

Sjukdomen har satt sig i lungorna på Mattias Karlsson men under fredagen berättade personalen att den inte spridit sig ytterligare. 

”Idag fick jag iaf det glädjande beskedet att infektionen inte längre tycks fortsätta expandera i mina lungor och att den akuta faran för mitt liv därmed tycks vara avvärjd för den här gången”, skriver Mattias Karlsson. 

Mattias Karlsson: ”Lång väg tillbaka”

Han skriver att sträckan till fullt tillfrisknande kan bli lång och att han kämpar för att bli bättre så att han ska kunna träffa sin familj på nytt: 

”Jag har av allt att döma en lång väg tillbaka, men gör vad jag kan för att optimera mina chanser för tillfrisknande och räknar dagarna, minuterna och sekunderna tills jag äntligen ska få träffa min älskade familj och mina fina vänner igen”. 

Mattias Karlsson har tillhört partiets kärna sedan 1994 och tillhör den inre krets som, tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson, förnyat partiet och lyckades få in det i riksdagen år 2010. 

Han har vikarierat som partiledare och varit SD:s gruppledare i riksdagen men avgick 2019 från den posten för att starta den högerkonservativa tankesmedjan Oikos. 

Mattias Karlsson: ”Tack för all kärlek och allt stöd”

Mattias Karlsson avslutar inlägget med att tacka för allt stöd han fått. 

”Det är klyschornas klyscha, men snacka om att händelser som den här sätter livet i perspektiv och verkligen blixtbelyser för en vad som verkligen är viktigt och vad som inte är det. Tack för all kärlek och allt stöd jag fått så här långt. Det har varit helt ovärderligt ❤️”. 

I ett senare Facebookinlägg uppmanar Mattias Karlsson alla att vaccinre asig och tackar sjukhuspersonalen: 

”Med facit i hand kan jag konstatera att jag väntade för länge och det var olyckligt. Jag uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det och vill också ta tillfället i akt att utsträcka min bottenlösa tacksamhet och värme till landets fantastiska sjukhuspersonal”, skriver han. 

Jimmie Åkesson: ”Ungern är ingen förebild för oss”:

Se hela intervjun med SD-ledaren i ”Fem dagar om framtiden”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.