Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mattias brottade ner yxmannen – blev hjälte

Mattias blev hjäte på torsdagen när hn brottade ner en yxrånare i butiken. Foto: Privat

Yxmannen rymde från en vårdinrättning och attackerade en väktare med yxa.

Han var efterlyst och farlig.

Men nu är han gripen, efter att en Ica-handlare brottat ner honom.

– Man hade kanske agerat lite annorlunda om man visste han hade en yxa på sig, säger Mattias.

Vid 15.30-tiden i tisdags höll en väktare på att råka illa ut i centrala Skellefteå. Han följde efter en misstänkt snattare och skulle gripa denne på ett parkeringsdäck.

Då blev han attackerad med en yxa.

Väktaren klarade sig utan fysiska skador, men fick sina kläder delvis förstörda, enligt Norran.

"Brottar ner honom"

På torsdagseftermiddagen greps 25-åringen. Gripandet skedde på en livsmedelsbutik i centrala Umeå vid 14-tiden, enligt polisens presstalesman Peder Jonsson:

– Han hittades tydligen på en Ica-affär. Jag vet inget mer än om att han är inhämtad och sitter inlåst här hos oss på polishuset i Umeå. Jag har ingen detaljkunskap om gripandet. Slutet gott, allting gott.

Den efterlyste kunde gripas tack vare butiksdelägaren Mattias på Ica nära Bågen i Umeå. Han berättar att det började med att en av de andra ägarna såg en man som plockade på sig färdigmat och mackor i butiken. Han gick ut med varorna och de följde efter.

Efter hundra meter kommer de ikapp honom. De uppmanar honom att gå tillbaka med varorna. Han går med dem en bit, men ändrar sig.

– Då slänger han ifrån sig varorna och börjar springa. Jag får tag på honom i farten och brottar ner honom, och håller kvar honom. Han blir lite förbannad, säger Mattias.

"Hade kanske agerat annorlunda"

Mannen ska ha haft flera påsar och ryggsäckar på sig. De håller kvar honom i butiken tills polisen kommer och griper honom. När han sedan visiteras av polisen hittar de en yxa på honom.

– Vi visste ingenting då om vem det var, utan såg i tidningen att han hade haft yxan på sig, säger Mattias.

Vad tänkte du då?

– Det är klart att man tänkte ju till litegrann. Man hade kanske agerat lite annorlunda om man visste han hade en yxa på sig framför allt, men det är ju så att det är mycket snatterier och vi ägare ingriper ju direkt om vi ser någonting.

Vad fick du för bild av killen?

– Jag skulle säga att han kan ha varit lite påverkad av någonting. Han var lugn fram till han började springa och när han blev nerbrottad, han slog sig litegrann när han landade, reste han sig upp och var förbannad över det. Men sedan blev han lugn.

Mattias säger att händelseförloppet gick fort.

– Jag fick han i farten så han hann inte börja veva utan jag fick ner han på backen direkt. Jag fick tag i jackan och drog ner honom direkt.

25-åringen hade vid gripandet varit efterlyst i en dryg vecka efter att han rymt ifrån en vårdinrättning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!