Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias avlivade varg – blev bombhotad

Hotad jägare. Mattias Heed, 24, och hunden Sako i samband med ett eftersök en morgon i oktober. Efter 1,2 kilometers spårning kunde jägaren avliva kalven som hade en benskada. Foto: Privat
Bilen antändes. I juni totalförstördes eftersöksjägaren Mattias Heeds bil i en brand. Det hände dagen efter att han deltagit i eftersöket av en trafikskadad varg. Polisutredningen kom fram till att branden var anlagd, däremot hittades ingen brännbar vätska i bilen, har Värmlands Folkblad rapporterat.Foto: Privat

Jägaren Mattias Heed, 24, avlivade en varg på uppdrag av polisen.

För det blev han bombhotad och fick bilen sönderbränd.

Nu vädjar svenska jägareförbundet till allmänheten om ökad förståelse för jägarna som kallas ut på 50 000 viltolyckor varje år.

– Jag gör det här för att stoppa djurens lidande, säger jägaren.

Nio människor döda i viltolyckor i år

• Medelkostnaden per år för vad viltolyckorna kostar samhället är på 2,6 miljarder per år.

• Det visar en kommande rapport från Sveriges Lantbruksuniversitetet, SLU, som Sveriges Radio rapporterat om. Man har räknat in kostnader för polisinsatser, fordonsskador, personskador och jaktvärdesförluster under åren 2003 till 2012. Varje år omkommer i genomsnitt fem personer i viltolyckor och 800 skadas, varav femtiotalet svårt.

• Hittills i år har nio personer avlidit i viltolyckor. Sex av dödsolyckorna har skett med älg, en med hjort eller rådjur. Ytterligare två människor har omkommit i samband med en olycka med hare.

Förra nyårsaftonen larmades jägaren Mattias Heed från Kil av polisen.

Han åkte ut och hittade spår av blod efter en varg som blivit påkörd längs riksväg 61 mellan Karlstad och Kil i Värmland. Polisen hade gett honom klartecken att avliva vargen om den var skadad.

Mattias Heed hittade vargen intill ett viltstängsel. Bakbenet var av och det blödde från ögat. Det visade sig senare vara en skallfraktur. Han sköt vargen med totalt sex skott.

Ryktet spreds snabbt

Ryktet spreds snabbt om den avlivade vargen, men samtidigt spreds rykten om Mattias Heed som en tjuvskytt. Han blev uppringd av okända människor. Folk skickade mordhot på Facebook och via brev.

– Jag fick bombhot. Dagen efter slog de sönder bilen, berättar han.

Människor anklagade honom och andra eftersöksjägare för att plåga djuren. Under en tid fick han polisbeskydd och behövde prata med psykolog.

– Jag mådde psykiskt dåligt utan att jag visste det själv. Jag kunde inte sova, jag kunde inte jobba. Jag pratade med en psykolog några gånger.

Kallades ut av polisen

I somras kallades Mattias Heed ut av polisen på en viltolycka, och hans hund Sako, en hannoveransk viltspårhund, fick upp spår på en skadad varg. Hunden nosade upp hår från vargen på vägen.

Den gången hade olyckan inte rapporterats - den skadade vargen hade flera timmars försprång och hittades inte.

– Det var en smitningsolycka, säger Mattias Heed.

Händelsen rapporterades i lokalradion. Nästa dag antändes hans bil.

Värmlandspolisen har konstaterat att branden var anlagd, men att bevis saknades för att koppla till en gärningsman. Därför har utredningen lagts ner. I bilen hade Mattias samlat hår från den skadade vargen som skulle skickas till ett laboratorium för att undersökas.

50 000 viltolyckor – varje år

Svenska Jägarförbundet vill öka förståelsen för vad eftersöksjägarna gör och betonar att de stoppar djurens lidande, på uppdrag av polisen.

– De gör en fantastisk insats, säger Björn Sprängare, Svenska Jägareförbundets ordförande.

Varje år rycker jägarna ut på drygt 50 000 viltolyckor. Det är 137 viltolyckor per dag. Ofta till platser där bilföraren smitit och där det skadade djuret behöver spåras upp.

Från allmänheten saknas det ändå förståelse för eftersöksjägares uppdrag, menar jägareförbundet.

Hot mot jägarna förekommer. Förutom Mattias Heed fick så sent som förra veckan fick Anders Andersols, länsansvarig på Svenska Jägareförbundet i Dalarna, information av Morapolisen om att eftersöksjägare rapporterat hotfullt bemötande vid två tillfällen från lokala vargaktivister.

– Vad jag fått reda på har de blivit förföljda och folk har noterat registreringsnummer på eftersöksjägarnas bilar. Det är inte fysiska angrepp vad jag fått reda på, men det har varit obehagligt att folk följer efter, säger Andersols.

"Riskerar sina liv"

Förutom hoten - det vill säga de som rapporterats in till jägareförbundet eller polisen - är det trafiken som särskilt oroar jägarna. Varje gång de larmas ut riskerar de sina liv, berättar jägarna vi pratar med.

I oktober 2011 ryckte en eftersöksjägare ut på en älgolycka i Habotrakten. Den kvinnliga jägaren blev påkörd på riksväg 26/47 och avled av sina skador.

Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent.Foto: Privat

– Alla eftersöksjägare har säkerhetsutrustning, de ställer ut skyltar och har reflexvästar på sig, men folk saktar ändå inte ner. De kör jättefort förbi och nära. De riskerar livet på eftersöksjägare, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent och påminner om den döda jägaren.

Han nämner flera exempel där jägarnas bilar blivit påkörda, av samma anledning. Vid den här tiden på året ökar viltolyckorna. I oktober och november skedde närmare 6 800 olyckor - per månad. En majoritet är rådjur, följt av älg, vildsvin och dovhjort.

Språrar det skadade djuret

Mattias Heed, eftersöksjägaren i Värmland, har flera erfarenheter från när han stängt av vägen men där bilisterna ändå struntar i skyltarna och kör förbi i hög fart. De utsätter honom, hunden Sako, det skadade djuret - och sig själva - för livsfara.

– Så fort man åker ut på en viltolycka känner man sig orolig. Folk har ingen respekt för att vi stänger av trafiken. I går stängde vi av E45:an. Vi hade släppt en hund och både älgen och hunden var på väg tillbaka för att korsa vägen. Men folk orkar inte ens vänta i två minuter. De blir irriterade när vi stänger av vägen. De kan peka finger, dra ner rutan och skrika "vad håller ni på med?”. Många vill tränga sig direkt, säger han.

Mattias Heed skickas ut på olyckor nästan varje natt, ofta flera gånger per dag. Ibland tar han hand om redan avlidna djur, andra gånger är det så skadat och kan inte förflytta sig. Många gånger måste hunden Sako spåra det skadade djuret.

Men trots hoten, vandaliseringen och bilbranden, har han inga planer på att sluta.

– Jag älskar det jag gör. Det som driver mig är att få stopp på djurens lidande, säger Mattias Heed.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.