Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matteo blev 19 månader – mördades av sin pappa

Mamman om döde sonen: ”Han var mitt mirakelbarn”.
Matteo beskrivs som en jättesnäll liten kille. Han hann fylla 19 månader.
Foto: Privat
Räddningstjänsten, som var först på plats efter larmet, hittade lille Matteo i spjälsängen hemma hos pappan.
Foto: Polisen
Andréas Andersson, 40, har dömts för att ha mördat sin egen son Matteo, genom att trycka hans huvud bakåt och neråt tills han inte längre fick luft.

Lille Matteo hann bli 19 månader och en dag gammal.

Sen mördades han – av sin pappa.

– Matteo var ett försvarslöst barn. Det finns inga förmildrande omständigheter, säger familjens målsägandebiträde Katarina Edgren Aldefors.

Matteo beskrivs som en charmig och busig liten kille, som var livfull och hade lätt till skratt. Han var alltid lite mammig, och blev också överlycklig och skrattade varje gång han fick syn på sina syskon.

Den 9 december i fjol hittades han mördad i sin pappa Andréas Anderssons, 40, lägenhet i Eslöv. Pappan hade då själv ringt 112 och uppgett:

– Jag har dödat min son.

Mamman: ”Det snurrar”

Dagen innan hade Matteo fyllt 19 månader, och han hade hunnit bli 84 centimeter lång och nio kilo tung.

När Matteos mamma, som inte levde tillsammans med pappan, senare samma dag hördes av polis sa hon att det kändes som att hon skulle vakna upp ur en dröm:

– Det är jättejobbigt. I stället för att fira julafton får jag planera en begravning.

– Det snurrar i huvudet.

Matteo fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda. Med sig till sjukhuset hade han en body med tvättbjörnar och bävrar.
Foto: Polisen
Till sjukhuset fick Matteo även med sig en liten beige strumpa med lila halkskydd. Den andra strumpan låg kvar i pappans lägenhet.
Foto: Polisen
Matteo låg på ett ljusblått täcke med insektsmönster.
Foto: Polisen

Nu har Andréas Andersson dömts till livstids fängelse för mord.

Det är en dom som välkomnas av familjen och Katarina Edgren Aldefors, som under rättsprocessen har företrätt Matteos mamma och två äldre bröder.

Matteo var ”ett försvarslöst barn”

– De är väldigt lättade att huvudförhandlingen och processen i tingsrätten är avslutad. De är också tacksamma över att tingsrätten i sina domskäl har tagit till vara på allt det som vi har lagt fram från målsägandesidan, säger målsägandebiträdet.

Hon fortsätter:

– Det vill säga att Matteo var ett försvarslöst barn helt i händerna på en person som borde ha insett att han inte var kapabel att ta hand om sitt barn på ett adekvat sätt. Pappan har försökt skylla ifrån sig på olika sätt men vi är nöjda att tingsrätten har sett igenom de invändningarna om att han inte förstod vad han gjorde, att han inte menade att döda sin son och att han har varit förvirrad på grund av sitt psykiska mående och så vidare.

– Det finns inga förmildrande omständigheter.

Katarina Edgren Aldefors säger att domen ger ”en viss upprättelse till Matteo, som inte kunde försvara sig själv”.

– Det är en välskriven dom och den uttrycker både juridiskt och mänskligt vad man inte får göra mot ett barn, säger hon.

Expressen har, via mammans och brödernas målsägandebiträde, fått tillåtelse att publicera Matteos namn och bild.

Kvinnans egna ord från rättegången 

"Han var mitt mirakelbarn".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.