Matte: "Folk har inte mycket till förståelse"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marléne Rindå, matte till borderterriern Bailey, om nyårsraketerna: "Folk har inte mycket till förståelse om man inte har ett eget djur."

En festhögtid fylld av glitter, champagne och nya löften.

Men för många hundägare är nyårsafton en pärs när fyrverkeriernas larm börjar ljuda framåt tolvslaget.

– Folk har inte mycket till förståelse om man inte har ett eget djur, säger Marléne Rindå, matte till borderterriern Baileys.

På nyårsafton för två år sedan hittade hon en lösning som fungerade.

Då spelade Marléne Rindå hög musik för sin borderterrier Baileys hela kvällen, och när tolvslaget närmade sig bjöd hon på gratinerad hummer mitt i huset i Tumba söder om Stockholm där ljud och vibrationer hörs som minst.

På så sätt fick hunden tillräckligt mycket att tänka på när fyrverkerierna ven som värst utanför de utbytta, förstärkta fönstren att kvällen blev uthärdlig.

– Tidigare har han legat och skakat i ett hörn, han har krupit så långt in han kan komma någonstans varit i princip okontaktbar från det att det börjar smälla, berättar Marléne.

Baileys är uppvuxen på en skjutbana och var inte rädd för smällar innan han skrämdes av en fyrverkeripjäs som sköts alldeles i närheten av honom när han var i treårsåldern.

Sedan dess har jul- och nyårshelgen varit en pärs för så väl honom själv som matte och husse.

"Man får planera allting"

Det är nämligen inte bara på själva nyårsafton som fyrverkerierna smäller av.

– Kvällsrastningen är bara att glömma från strax innan jul. Då går han inte ut om han har hört minsta lilla smällare, säger Marléne som förklarar att hon om inte annat fått öva upp sin praktiska förmåga under storhelgerna.

– Man får planera allting i mellandagarna, från promenader till nyårsfirande. Det finns folk som sätter sig i bilen med sina djur strax före tolvslaget och kör runt med dem någonstans i skogen under tiden det värsta pågår. Det är sjukt, det ska inte behövas.

Enligt Svenska kennelklubben är omkring en tredjedel av landets 730 000 hundar skotträdda och runt 35 000 tvingas medicineras med psykofarmaka när fyrverkerierna smäller som värst.

Men viljan att ta hänsyn till detta är liten bland dem som använder fyrverkerierna, enligt Marléne.

Bland annat skjuts det hej vilt i hennes bostadsområde trots att lagen säger att det krävs tillstånd i tätbebyggda områden. Och det undantag som de flesta kommuner har från tillståndskravet under vissa tider på nyårsafton respekteras dåligt.

– Folk har inte mycket till förståelse om man inte har ett eget djur, säger Marléne.

Vill se förbud

En lösning för att få bukt med det okynnesskjutande som sker i bostadsområden runt jul och nyår kunde vara fler kommunalt anordnade fyrverkerier där utbildade personer tar ansvar för arrangemanget, menar hon – men helst skulle hon se att fenomenet förbjöds helt och hållet.

– Jag är inte för förbud egentligen, men i det här fallet är det bara så korkat att låta folk köpa saker som bevisligen skadar människor och djur och miljön, säger Marléne.

Så säger lagen:

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier.

Det krävs ofta tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område och för fyrverkerieffekter inomhus, vid till exempel en konsert.

För dig som ska sälja och förvara fyrverkerier krävs handelstillstånd. Det ansöker du om hos kommunen.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

Från och med den 15 april 2014 kommer fyrverkeripjäser (raketer) med krutvikt över 75 gram att förbjudas.

Källa: Polisen, myndigheten för samhällsskydd och beredskap

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.