Mattävling anklagas för rasism efter ändringen

Khadija Mohamud ledde Matbloggprisets ”Folkets val”. Men alla röster nollställdes plötsligt efter kritik.
Foto: Instagram
Matbloggpriset ber om ursäkt till Khadija Mohamud.
Foto: Instagram

Khadija Mohamud, 38, skulle vinna Matbloggsprisets tävling när alla rösterna nollställdes. 

Den plötsliga ändringen upprörde på sociala medier och många menar att beslutet är rasistiskt. 

– Vi kan inte annat än att beklaga detta. Vi förstår hur det ser ut utifrån, säger tävlingens projektledare Ylva Vitorovic.

Khadija Mohamud driver det populära Instagramkontot ”Khadijaskitchen”, som nästan har 50 tusen följare. Recepten tar ofta avstamp i Östafrikansk matkultur, men Khadija Mohamud lagar mat från hela världen.

Att hon är populär är det ingen tvekan om, under flera veckor ledde hon tävlingen Matbloggsprisets ”Folkets val” med råge. Men strax innan hon skulle koras som vinnare nollställdes alla röster. 

Matbloggspriset meddelade i veckan att anledningen berodde på att de fått in klagomål om att tävlingen var ”orättvis” och att röstningen inte gått rätt till. 

Beslutet väckte upprörda känslor på sociala medier. Flera menade att tävlingen nollställdes på grund av att den leddes av en muslimsk kvinna från Somalia. 

– Vi beklagar detta djupt. Det blev så himla dumt. Att alla finalister och Kadija fått lida av detta på olika sätt är mycket beklagligt. Flera har utsatts av hot och hat av olika anledningar, säger Ylva Vitorovic.

Första gången röstningen nollställdes

För Expressen berättar tävlingens projektledare att röstningen på Facebook hade blivit något helt annat än vad priset handlar om.

– Det blev väldigt tydligt i år att kommentarerna på röstningsalbumet inte bara handlade om tävlingens kärna, mat och bloggande. Utan andra saker, som att man har exempelvis har en viss nationalitet, säger Ylva Vitorovic.

– Detta är ett pris för mat- och bloggälskare. Vi har haft lite liknande problem innan med exempelvis veganer kontra köttälskare. Vi märkte av det mer i år, säger Ylva Vitorovic.

I år fyller priset 15 år, men detta är första gången som tävlingen har nollställt rösterna innan final. Trots tidigare problem med fusk och felaktigheter i röstningen. 

Kan ni förstå att detta uppfattades som rasistiskt?

– Nu kan jag se detta utifrån och förstå hur man tänker, säger Ylva Vitorovic.

– Vi borde ha ändrat reglerna tidigare. Detta blev helt fel från början. Vi kan inte annat än att beklaga, fortsätter hon.

”Jag grät hela dagen”

Efter beslutet har nu Khadija Mohamud bestämt sig för att hoppa av tävlingen, skriver Aftonbladet. 

– De tog glädjen ifrån mig genom att göra så här. Jag grät hela dagen i går, det kändes helt ofattbart att det här skulle hända, säger hon till tidningen. 

Matbloggspriset är ett av Sveriges äldsta bloggpris och sedan några år tillbaka har röstningen i ”Folkets val” skett på Facebook. Flera av vinnarna är i dag stora matprofiler. Bland annat har Zeina Mourtada och Gustav Johansson som driver kontot ”Jävligtgott” kammat hem det ärofyllda priset, som båda nu stöttar Khadija Mohamud efter hennes avhopp.

– Jag har fått så otroligt mycket kärlek och stöd från alla möjliga håll, så nu känns det bättre ändå, säger Khadija Mohamud .

https://www.instagram.com/p/CGIBLiIplea/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.