Mats Svegfors förordas som radiochef

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mats Svegfors blir radiochef och vd för Sveriges Radio om SR:s styrelse får bestämma. 

På måndag ska journalistfacket på Sveriges Radio säga sitt om publicisten Svegfors.

Styrelsen beslutade på lördagen att förorda Mats Svegfors i de kommande MBL-förhandlingarna.

 "Mats Svegfors är en av Sveriges mest ansedda publicister. Vi är mycket glada över att han accepterat att bli ny radiochef", skriver styrelseordföranden Ove Joanson i ett pressmeddelande.

 Styrelsen förordar samtidigt Cilla Benkö som vice radiochef.

 Svenska journalistförbundets (SJF) lokala fackklubb på Sveriges Radio vill i nuläget inte kommentera något av namnen.

 - Vi har inga synpunkter alls i nuläget. Jag har fått ett antal namn upplästa för mig och förhandlingarna ajournerades omedelbart och kommer påbörjas på måndag, säger Katarina Schulz, representant för SJF på Sveriges Radio, till TT.

Var Mats Svegfors ett väntat namn?

 - Jag har inga kommentarer överhuvudtaget nu, jag måste diskutera frågan med mina kolleger i klubbstyrelsen först. Jag konstaterar bara att Ove Joanson har valt att inleda MBL-processen på en lördag kväll vilket är ovanligt, kan man ju säga, säger Katarina Schulz.

 Mats Svegfors är i dag landshövding i Västmanlands län och har tidigare varit chefredaktör för Svenska Dagbladet. Den nuvarande radiochefen Kerstin Brunnberg kommer att gå i pension.

FAKTA

Mats Svegfors


Mats Svegfors föddes 1948 i småländska Bredestad.
Han är sedan år 2000 landshövding i Västmanlands län. Under de senaste åren har hann också varit ordförande i ansvarskommittén som i fjol föreslog att dagens län och regioner ska ersättas av storregioner 2011.
Dessförinnan var han chefredaktör för Svenska Dagbladet mellan 1991 och 2000.
Han har också varit vd för bokförlaget Timbro och arbetat för flera borgerliga regeringar, bland annat som statssekreterare i bostadsdepartementet mellan 1979 och 1981.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.