Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats ska bli kvinna

Mats blir Tove. Mats Bergman byter namn till Tove. Om tre år opereras han till kvinna. Men först väntar hormonbehandlingar och socialstyrelsens godkännande. Jag känner mig inte alls som en man, säger han.
Halmstadspolitikern Mats Bergman byter kön. Om tre år har miljöpartisten en kvinnas kropp.
- Det är ovanligt, men inte konstigt, säger han.

FAKTA

20 BYTER VARJE ÅR
Transsexuell: Upplever sig tillhöra det motsatta könet.
Önskar oftast korrigera den felaktiga kropp han/hon har genom hormonbehandling och kirurgi.
Omkring 20 personer, lika många av båda könen, byter varje år kön i Sverige.
Transvestit: Känner ett starkt behov av att klä sig i det andra könets kläder.
Till skillnad från den transsexuella är transvestiten nöjd med sitt biologiska kön.
Dragshowartist: En skådespelare som utnyttjar det motsatta könets kläder och uttryck utan att nödvändigtvis känna sig som tillhörande det motsatta könet.

Pappa och kvinna på samma gång. Mats Bergman har fattat sitt beslut. I december tog han de första stegen för att byta kön. Lättnad - Jag känner en stor lättnad. Jag blir hel som människa när jag också fysiskt får vara kvinna, säger Mats Bergman. Han är gruppledare för miljöpartiet och sitter i kommunfullmäktige i Halmstad. I offentliga sammanhang kallar han sig fortfarande Mats. Men om några månader blir han Tove med hela världen. Förstod i fjol - Det kändes fel att vara pojke, men ännu mer fel att vara man. Jag har till exempel aldrig haft på mig en kostym eftersom jag känt att jag skulle försvinna i den. Resan till ett könsbyte har varit lång. - Jag har alltid känt mig annorlunda. I största hemlighet kunde jag vid enstaka tillfällen klä mig som kvinna. - Men jag förstod inte helt att jag var transsexuell förrän i december i fjol, säger han. Mats Bergman berättade direkt om sin nya insikt för sin sambo och sina barn. - Det var inte något svårt beslut eftersom det är en naturlig och viktig del av mig. Jag är oerhört glad över att vara pappa och mina barn kommer alltid att få kalla mig pappa om de vill, säger Mats Bergman. Positiva reaktioner Omvärldens reaktioner har nästan uteslutande varit positiva. - Jag har fått glada tillrop av partikamrater, vänner och bekanta. När jag väl hade bestämt mig för att byta kön kändes det bäst att vara öppen från början, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.