Det var i helgen som Expressen kunde berätta om hur tv-ankaret Claes Elfsberg, 69, ratas från fortsatta inhopp på SVT.
Elfsberg slutade på SVT när han var 67 men har under sommaren gjort inhopp som vikarie i "Rapport". Men nu har tv-kanalen meddelat att det troligen inte blir fler inhopp för den folkkäre profilen. Anledningen är att SVT vill satsa på sina befintliga programledare.
LÄS MER: SVT-profilernas åldersilska mot kanalen
Liberalerna kritiska
– Jag har förvarnats om att det kanske inte blir någonting mer, för det finns en önskan om tydlig föryngring, har Elfsberg tidigare berättat för Expressen.
Nyheten har fått Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson att reagera. Alla som vill och kan arbeta trots att man passerat pensionsåldern borde få möjlighet till detta menar han.
– Jag reagerar jättekraftigt på detta, vi behöver ta tillvara på alla människor som vill jobba och det här är ett tecken på de attityder som finns där äldre ses som förbrukade på arbetsmarknaden. Det är helt oacceptabelt.
Ska kunna jobba till 68
Han menar att han inte vill lägga sig i hur SVT lägger upp sina program men att detta är en symbol för strukturer och normer på arbetsmarknaden där äldre riskerar att diskrimineras.
Som en del av pensionsöverenskommelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i december 2017 höjs lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år. Från 2023 kommer åldern att höjas ytterligare till 69.
LÄS MER: Kanalens svar om Elfsberg
Hårda påföljder mot åldersdiskriminering
– Då blir det extra viktigt att arbetsgivaren ser att politiken vill att människor ska få möjlighet att jobba längre. Arbetsgivare behöver anpassa sig till den nya lagen, säger Mats Persson.
Behövs det andra politiska åtgärder för att människor ska kunna arbeta längre?
– I fall där det uppenbart är åldersdiskriminering så måste påföljderna vara väldigt hårda. Där finns det anledning att se över på vilket sätt lagen kan skärpas.
Finns det en risk att detta leder till undanträngningseffekter av unga på arbetsmarknaden?
– Nej, vi har en väldig brist på arbetskraft i dag. Att kunna behålla äldre gör att den erfarenheten också kan spridas till de som är nya på en arbetsplats.