Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Persson rasar mot åldersdiskriminering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare nyhetsankaret Clas Elfsborg ratas av SVT efter sommaren. Skälet ska vara hans ålder.
Foto: OLLE SPORRONG
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson har reagerat över SVT:s beslut.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyhetsankaret Claes Elfsberg ratas av SVT efter sin comeback i rutan under sommaren. 

Detta har fått Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson att ilskna till. 

– Det är helt oacceptabelt, säger han. 

Det var i helgen som Expressen kunde berätta om hur tv-ankaret Claes Elfsberg, 69, ratas från fortsatta inhopp på SVT. 

Elfsberg slutade på SVT när han var 67 men har under sommaren gjort inhopp som vikarie i "Rapport". Men nu har tv-kanalen meddelat att det troligen inte blir fler inhopp för den folkkäre profilen. Anledningen är att SVT vill satsa på sina befintliga programledare. 


LÄS MER: SVT-profilernas åldersilska mot kanalen


Liberalerna kritiska 

– Jag har förvarnats om att det kanske inte blir någonting mer, för det finns en önskan om tydlig föryngring, har Elfsberg tidigare berättat för Expressen.

Nyheten har fått Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson att reagera. Alla som vill och kan arbeta trots att man passerat pensionsåldern borde få möjlighet till detta menar han. 

– Jag reagerar jättekraftigt på detta, vi behöver ta tillvara på alla människor som vill jobba och det här är ett tecken på de attityder som finns där äldre ses som förbrukade på arbetsmarknaden. Det är helt oacceptabelt.

Ska kunna jobba till 68

Han menar att han inte vill lägga sig i hur SVT lägger upp sina program men att detta är en symbol för strukturer och normer på arbetsmarknaden där äldre riskerar att diskrimineras. 

Som en del av pensionsöverenskommelsen som slöts mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i december 2017 höjs lagen om anställningsskydd från 67 till 68 år. Från 2023 kommer åldern att höjas ytterligare till 69. 

LÄS MER: Kanalens svar om Elfsberg 

Hårda påföljder mot åldersdiskriminering

– Då blir det extra viktigt att arbetsgivaren ser att politiken vill att människor ska få möjlighet att jobba längre. Arbetsgivare behöver anpassa sig till den nya lagen, säger Mats Persson. 

Behövs det andra politiska åtgärder för att människor ska kunna arbeta längre?

– I fall där det uppenbart är åldersdiskriminering så måste påföljderna vara väldigt hårda. Där finns det anledning att se över på vilket sätt lagen kan skärpas. 

Finns det en risk att detta leder till undanträngningseffekter av unga på arbetsmarknaden?

– Nej, vi har en väldig brist på arbetskraft i dag. Att kunna behålla äldre gör att den erfarenheten också kan spridas till de som är nya på en arbetsplats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.