Mats Olsson gillar fortfarande "Knugen skuk". Foto: Cornelia Nordström
Mats Olsson gillar fortfarande "Knugen skuk". Foto: Cornelia Nordström

Mats Olsson: "Låten bör bli nationalsång"

Publicerad
Då: "Knugen skuk" anmäldes till radionämnden - men hyllades av Expressens Mats Olsson.
Nu: Mats Olsson tycker fortfarande att den kontroversiella låten håller.
- Den borde bli nationalsång, säger han.
Året var 1980 och bandet Kriminella gitarrer rörde upp känslorna med sin låt "Knugen skuk". En brevskrivare från Råå tyckte till exempel inte att ”visan” hörde hemma i radio och en man i Hortlax anmälde den till radionämnden.
Men det fanns även de som gillade den kontroversiella låten.

"En kanonlåt"

Mats Olsson har i en krönika skrivit att låten borde bli Sveriges nationalsång. 27 år har gått, men Mats Olsson anser fortfarande att "Du gamla, du fria" bör bytas ut mot "Knugen skuk".
- Det är en kanonlåt. Det behövs mer sådant i vårt mesiga samhälle. Då var det mer upproriskt, nu jamsar vi bara med mot överheten.
Enligt Mats Olsson kom Klippanpopen som en motreaktion på den tidens listmusik.
- Det var ett gäng bonnkillar- och tjejer som gjorde musik med stor humor och rock n´roll. Sådan musik har inte gjorts sedan dess. Mando Diao är det band om kommer närmast. Det är rock n´roll, upproriskt och från landsbygden, säger Mats Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag