Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Malm ny ledamot i Svenska Akademien

Mats Malm, professor i litteraturhistoria.
Foto: BENGT OBERGER / TT NYHETSBYRÅN WIKIPEDIA
Jila Mossaed, författare.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson och Eric M Runesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Klas Östergren.
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK

Litteraturvetaren Mats Malm har valts in som ny ledamot i Svenska Akademien. 

Han efterträder författaren Klas Östergren på stol 11, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

– Han är en jättegedigen och bra person på alla sätt och vis. Vi är mycket glada för att han kommer till oss, säger Anders Olsson, Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT.

Samtidigt bekräftar författaren Niklas Rådström till DN att även han fått en förfrågan om att ingå i Svenska Akademien.

Det var under Svenska Akademiens möte under torsdagskvällen som den skandaliserade institutionen beslöt att välja in litteraturvetaren Mats Malm som ny ledamot i Akademien.

Kungen har under fredagen lämnat sitt medgivande till invalet.

Samtliga 13 ledamöter som i nuläget ingår i Akademien – efter att Klas Östergren, Kerstin Ekman, Lotta Lotass och Sara Stridsberg beviljats utträde samtidigt som Katarina Frostenson för närvarande inte deltar i arbetet – står bakom invalet av Mats Malm. Det innebär att även avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark deltog i beslutet.

– Vi fick med oss också de som har ställt sig utanför arbetet här under hela sommaren och hösten. Det var väldigt fint, säger Anders Olsson till TT.

Tre nya ledamöter

Mats Malm kommer, precis som de tidigare nyinvalda ledamöterna Eric M. Runesson och Jila Mossaed, att inträda i arbetet i samband med Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

"Mats Malm, född 1964, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han disputerade 1996 på en avhandling om göticismen och har skrivit böcker om bland annat den tidiga romanen i Sverige och om hur läsningen av litterära verk har förändrats." skriver Svenska Akademien i pressmeddelandet.

Mats Malm  arbetar även med översättning, och har bland annat översatt isländska sagor och Snorres Edda. Han är sedan tidigare ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien och ingår i styrelsen för Svenska Vitterhetssamfundet.

Torsdagskvällens inval innebär att Svenska Akademien nu har en kvarvarande stol att fylla innan den återigen är fulltalig.

Rådström: Jag har fått en förfrågan

Det har tidigare förekommit uppgifter om att författaren, dramatikern och poeten Niklas Rådström fått en förfrågan om att ingå i Svenska Akademien, men det är inget som Svenska Akademien har bekräftat.

På fredagen bekräftar dock Niklas Rådström för DN att han blivit tillfrågad.

– Jag bekräftar att jag har fått en förfrågan, säger han till DN.

Han vill dock inte ge besked om han tackat ja eller nej till frågan – men säger att han skulle vara beredd att inträda i Akademien om rätt förutsättningar finns. 

– Jag ville bidra till en situation där Akademien kunde samlas och gå vidare för att lösa de allvarliga problem som överskuggat allt kring Akademien det gångna året, säger han.

Samtidigt uppger Anders Olsson att arbetet med att hitta den fjärde nya ledamoten kan ta flera månader till.

– Vi ska göra ytterligare ett inval och fylla den sista vakansen, men vi får se om vi hinner med det innan hösten är till ända, säger Anders Olsson till TT.

Frostensons öde oklart

Frågan om Katarina Frostensons position i Akademien är inte heller löst.

Akademien har vädjat till poeten att själv lämna sin stol, men hon har hittills inte valt att göra så. Det kan därför bli en fråga om att utesluta henne på grund av hennes roll i kulturklubben Forum, som hon drev tillsammans med sin make Jean-Claude Arnault och som under flera år mottagit stora summor pengar från Svenska Akademien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.