Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Löfvings son Ludvig: ”För mig är det oförlåtligt”

Tidigare i maj kommenterade rikspolischef Anders Thornberg hanteringen av Mats Löfving: ”Vi är självkritiska”.
Mats Löfvings son Ludvig har bilden klar: ”Hade man skött det snyggt så hade pappa levt i dag”.
Foto: Privat

I december var polischef Mats Löfving fortfarande glad, lycklig och hade livslust, berättar hans son Ludvig Löfving, 32.

Den 22 februari fanns inget av det kvar.

Efter en presskonferens där det konstaterades att Mats Löfving varit jävig i hanteringen kring NOA-chefen Linda Staaf, hittades han död i sin bostad. 

– Om det inte varit för presskonferensen, där man rekommenderade att han skulle få sparken, så hade min pappa levt i dag, säger sonen. 

Han berättar också om sorgen, kampen för att ge sin far upprättelse – och frågorna från två små barn som frågar efter sin farfar och säger att de saknar honom.

I höstas avslöjade Expressen att dåvarande regionpolischef i Stockholm Mats Löfving anmälts för brott mot dåvarande Noa-chefen Linda Staaf. Utöver att en brottsutredning rörande tjänstefel inleddes, beordrade även polismyndigheten den externa utredaren Runar Viksten att göra en utredning. 

Vikstens utredning presenterades den 22 februari på en livesänd presskonferens.

Runar Viksten, som av rikspolischefen utsetts till särskild utredare för att granska polismyndighetens hantering av turerna kring regionpolischef Mats Löfving och underrättelsechefen Linda Staaf, konstaterade att Mats Löfving varit jävig i flera fall i sina beslut gällande Linda Staaf.

Vikstens sammantagna bedömning var att Anders Thornberg borde sparka Löfving.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, sa Viksten under presskonferensen.

Mats Löfving och hans son Ludvig sommaren 2022.
Foto: Privat

Senare samma dag hittades Mats Löfving avliden i sitt hem i Norrköping. 

– Pappa levde för sitt arbete. Han hade nära anhöriga som betydde mycket för honom men han ägnade 40 år av sitt liv åt polisen. Han gav verkligen allt för sitt jobb. I hela den här historien så kände han inte igen sig, och som han uttryckte det, det blev på ett extremt personligt plan. Han blev av med all heder som han hade jobbat för under sitt liv och det på mycket orättvisa grunder. 

Ludvig Löfving fortsätter:

– Han tyckte att det var en förskräcklig situation där han inte hade kontroll på informationen som flödade runt och där han inte kände igen sig. 

Hur mår ni i familjen i dag?

– För mig är det fortfarande helt obegripligt och supertufft. Det här handlar om dels min pappa, men också om en person som var lycklig, glad och hade livslust i december men allt är som bortblåst och han väljer att ta en annan väg i februari. Jag har två små barn som frågar var deras farfar är. De saknar honom. Jag har enormt mycket som jag hade velat uppleva med pappa som jag aldrig fick uppleva. 

Ludvig Löfving säger att han led med sin pappa under hela processen.

– Jag har sett hur mycket han har arbetat genom sitt liv. Där han varje semesterdag, varje julafton, alla födelsedagar och midsomrar pratat i telefon och jobbat stenhårt. Att se den nedbrytningen och allt det hårda arbetet tas ifrån honom och bli behandlad högst ovärdigt, var helt fruktansvärt. För mig är det oförlåtligt.

I samband med dödsfallet den 22 februari gjordes en anmälan till Arbetsmiljöverket och en utredning inleddes inom polismyndigheten för att ta fram åtgärder och belysa riskfaktorer för att inte något liknande ska hända igen. 

Mats Löfving hittades död 22 februari i år.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I fredags lämnade polismyndigheten in rapporten till Arbetsmiljöverket om vad man ska förändra och åtgärda – men där fanns även ett antal formuleringar kring att det var presskonferensen och den intensiva mediebevakningen som påverkade det tragiska utfallet.

Att inte berätta vilka det handlade om hade varit ”hyckleri”, sa Runar Viksten i fredags:

– Jag förklarar i inledningen av presskonferens att jag kommer in på saker som är integritetskänsligt. Man hade kunnat tänka att jag inte skulle namnge personerna det gällde men saken var redan så känd. Det var skrivet metervis om de här individerna. Skulle jag inte ha namngivit de här personerna hade det varit rena hyckleriet.

Ludvig Löfving menar att polismyndigheten, som beställare av utredningen, borde ha kunnat förhindra att personliga detaljer om ett personalärende – där en namngiven person får höra att han bör få sparken – gick ut som en livesänd presskonferens.

– Det är klart att polismyndigheten hade kunnat påverka vad som sades på presskonferensen, att det ens skulle hållas en presskonferens och därigenom hindra det som gjorde att min pappa inte lever längre. 

Han fortsätter:

– Som det blev nu, att pappa fick sitta och lyssna på en presskonferens tillsammans med övriga Sverige, och där få höra en hel del personliga saker och dessutom rekommendationen att han ska få sparken, känns otroligt kränkande och anmärkningsvärt i största allmänhet. Det hörde inte till Runar Vikstens uppdrag att ge sig in att diskutera sådana saker.

Ludvig Löfving bekräftar att Mats Löfving blev briefad om Runar Vikstens utredning och slutsatser.

– Men i den briefingen nämndes inte att han borde skiljas från sin anställning eller fråntas sin chefsposition trots att det var huvudbudskapet. Jag och pappa hade ett långt samtal på måndagen där vi gick igenom punkt för punkt vad som sagts. 

Två dagar innan presskonferensen hade Mats Löfving verkat ganska nöjd och glad över resultatet som presenterades, att besluten varit rätt i sak. Att det fanns jävsproblematik men att besluten varit rätt. 

Hur vet du att han var nöjd?

– Därför att han sa det till mig.

Vad sa han om det som han fått presenterat för sig om Vikstens utredning?

– Han höll inte med om att han varit jävig för han ansåg inte att de nånsin haft ett förhållande. Men trots allt så tyckte han ändå att det var okej. Vikstens rekommendation var det som fick bägaren att rinna över för honom. 

Mats Löfving följde presskonferensen i polishuset.

– Men efter det så fanns inget stöd och pappa lämnade.

Efter Vikstens presskonferens höll Anders Thornberg en presskonferens. Men då var Mats Löfving redan på väg från polishuset. 

– Några kolleger sprang ikapp honom på väg ut och erbjöd sig att skjutsa honom, vilket de gjorde. Han fick inget samtal från polisledningen eller högsta chef. Thornberg höll en egen presskonferens och berättade en del integritetskänsliga saker han också. Den prioriteringen kan jag inte förstå, i stället för att ringa. Pappa åker hem och tar beslutet att han inte vill leva längre. Hade inte den här presskonferensen direktsänts, och hade inte Runar Viksten gått utanför sin uppdragsbeskrivning, och inte gett den här rekommendationen direkt till medierna, så hade inte pappa tagit beslutet att inte vilja leva. 

Mats Löfving blev 61 år gammal.
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Vid tiden för presskonferensen var det känt bland flera kolleger att Mats Löfving inte mådde bra, säger sonen. 

– Han hade varit otroligt hårt ansatt under flera månader. Varningsklockorna borde ha ringt. Att det här blir för mycket, för mycket av en offentlig avrättning. Där borde polismyndigheten ha satt stopp. Och när man inte sa stopp så borde stödet till pappa efteråt varit helt annat.

Finns det något som du eller din pappa ville klargöra kring det som skrivits?

– Jag vill vara försiktig med att säga så mycket. Då måste jag ge mig in i deras privata relation, både pappa och Linda har sagt att det inte rådde något förhållande. [Linda Staaf, reds anm.] Det är mycket av rapporteringen som inte stämmer, som jag de facto vet inte stämmer. Som att han han dykt upp på olika ställen, säger Ludvig Löfving. 

Uppgifterna om att Mats Löfving dykt upp på platser där Linda Staaf befunnit sig, kommer från den anmälan som polisens säkerhetschef Ari Stenman gjorde mot Mats Löfving efter samtalen med Linda Staaf. 

– Men jag vill inte gå in djupare på det. Det är för Lindas skull, då blir det som att jag pratar för henne och det vill jag inte göra, säger Ludvig Löfving. 

Hur var Anders Thornbergs kontakt med din pappa under den här tiden?

– Det har pratats mycket om polismyndighetens stöd. Jag tror att Anders Thornberg hörde av sig mycket, och många andra kolleger också. Men är man, som pappa känner, utsatt, angripen och inte uppbackad i medierna, och överhuvudtaget lever i den stormen, och det är arbetsgivare som på flera sätt är drivande i stormen, så spelar det inte så stor roll hur mycket någon ringer, klappar dig på axeln eller erbjuder psykologhjälp. 

Han fortsätter:

– Det går att visa att han fick telefonsamtal. Men det blir lite som att man får klappar av samma personer som ger en slag mot huvudet. Han upplevde att han var väldigt utlämnad men när han uttryckte att han var sviken så menade inte han att han var utfryst. Han kände sig sviken av sin arbetsgivare och ensam i den stormen, även om personer hörde av sig till honom. 

Hur är ditt förtroende för Anders Thornberg?

– Jag tycker att Anders Thornberg är en väldigt god person. Jag har träffat honom och haft kontakt med honom och min pappa kände honom under många, många år och stöttade honom under väldigt många tuffa situationer och hade själv ett jätteförtroende för Anders Thornberg. Men hanteringen kring det här har varit förskräcklig. Hanteringen från polismyndigheten har gjort att min pappa valt att inte leva så hur kan jag tycka något annat? 

Kan Anders Thornberg sitta kvar på sin post?

– Jag lägger ingen värdering i det. Om jag hade varit han, hade jag inte suttit kvar. Han har inte särskilt långt kvar av sitt förordnande och jag väljer att inte lägga så stor vikt vid om han sitter kvar eller väljer att sluta. 

Expressen har sökt polismyndigheten genom presstjänst. De hänvisar i mejl till utredningen som lämnades vidare till Arbetsmiljöverket i förra veckan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.