Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Löfvings plan inför omtalade klan-intervjun

Mats Löfving i SVT efter omtalade radiointervjun.
Mats Löfving.
Foto: MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN

40 släktbaserade nätverk finns i Sverige. 

Det sa polischefen Mats Löfvin i en omtalad Ekot-intervju – och nu berättar han om planen inför uttalandet som skakade om svensk politik.

– Dörren har öppnats. Många är beredda att göra rediga saker, säger Löfvin till SvD. 

I början av september tidigare i år gästade Mats Löfvin, biträdande rikspolischef, Ekots ”Lördagsintervju”. 

I intervjun efterlyste han fler insatser i samhället för att bekämpa gängbrottsligheten. Men det var hans uttalande om 40 släktbaserade nätverk – så kallade klaner – som skapade rubrikerna. 

– De här klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Och det gör man på narkotikabrott, våldsbrott, utpressning, sa han då. 

Mats Löfving: Nöjd över intervjun

I en intervju med SvD berättar Mats Löfving, som i dag även är Regionpolischef i Stockholm, om planen inför intervjun. 

Han hade då tagit del av en färsk rapport, talat med både rikspolischefen och sakkunniga inom polisen. Han visste vad han skulle säga – och att det skulle skapa reaktioner. 

I dag, tre månader senare, säger han att han är nöjd med intervjun som ledde till debatt i både medier och i riksdagen. 

– Dörren har öppnats. Många är beredda att göra rediga saker, säger han till SvD och tillägger att ingen inom polisen hört av sig till honom och klagat på hans uttalande. 

”Det var hårt sagt”

Däremot backar han något på en punkt: uttalandet om att klanerna kommit ”enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”. 

– Jag generaliserade. Det var hårt sagt. Men min avsikt var att angripa kriminaliteten. Mitt uppdrag är att bekämpa brott. För mig är det självklart. 

Mats Löfving efterlyser samordning för att ”angripa kriminalitetens drivkrafter” som han menar finns på olika nivåer i samhället. 

– Det handlar om makt och pengar. Man måste följa pengaflöden, se vart statens pengar tar vägen.

TV: ”40 släktbaserade nätverk i Sverige”

Så här lät det i intervjun med Mats Löfving i somras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.