Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Larsson: Obama kommer att förklara krig – mot republikanerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Barack Obama håller tal till nationen i morgon kväll.

USA:s president kommer att förklara krig.

Mot republikanerna.

Det handlar om invandringen, ett hett ämne i USA liksom i Europa. I USA handlar debatten framför allt om vad man ska göra med de cirka 11 miljoner papperslösa personer som under årens lopp illegalt tagit sig in i USA.

Det är detta Barack Obama kommer att ge besked om i morgon kväll. Han gav redan 2012 personer som kommit till USA som barn rätten att stanna i landet utan risk för deportation.

Obama vill utöka den rätten. I sitt tal så väntas han ge ytterligare fem miljoner papperslösa invandrare rätten att stanna.

Men detta är ingen ny lag som kongressen stiftat. Det är ett beslut som presidenten fattar på egen hand, ett så kallat exekutivt beslut.

Demokraterna kommer att jubla i morgon, även om många på vänsterkanten hade velat gå ännu längre. Amnestin kommer exempelvis enligt New York Times inte att ge invandrarna rätt till federala bidrag eller sjukförsäkring.

Republikanerna däremot kommer rasa. Något förfärligt. Obamas besked är rena krigsförklaringen.

Republikanerna har ju precis vunnit en storseger i mellanårsvalet och kommer från januari att kontrollera bägge kamrar i kongressen.

Den nye ledaren i senaten, Mitch McConnell, varnade Obama direkt efter valresultatet att en invandringsamnesti skull vara som att vifta en röd flagga framför republikanerna.

Optimisterna hade hoppats på att de två lägren på något sätt skulle hitta områden där de kunde komma överens. Nu riskerar i stället alla broar att brännas.

Obama menar att republikanerna haft många chanser genomföra en reform kring invandringen. Men ett förslag som antogs av senaten sommaren 2013, har inte kunnat passera representanthuset.

Många demokrater hade hoppats att Obama skulle ha fattat detta beslut långt tidigare i år. Men presidenten vågade inte göra det före valet.

Men debatten kommer garanterat inte att vara över. Kritikerna - och de finns inte bara bland republikanerna - menar att detta är ett för stort beslut för att presidenten ska fatta det på egen hand.

Ja, även Obama själv sa efter sin första amnesti 2012 att det skulle bli svårt för honom att vidga det till större grupper eftersom ”det skulle vara svårt att försvara legalt”.

En annan gång sa han att han ju faktiskt inte är ”kejsare av USA”. Men det är precis vad många republikaner nu tycker att han uppträder som.

Beslutet sker förstås mot bakgrund av att republikanerna satt stopp för det mesta av det som Obama velat lagstifta om de senaste åren. Han har flera gånger sagt sig villig att skriva på en ny invandringslag om kongressen bara kan komma överens om en sådan.

Men något är på tok när så här viktiga beslut ska behöva fattas med diktat från presidenten. Och någon större trygghet ger det inte för invandrarna.

Nästa president - om han eller hon blir republikan - kan lika lätt riva upp beslutet igen. Men för tillfället har president Obama talat, och det är goda nyheter för miljoner som levt ett liv i det fördolda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.