Expressens utsända i Japan, Mats Larsson och Martin von Krogh, besökte under tisdagen Fukushima stad. Foto: Martin Von Krogh
Expressens utsända i Japan, Mats Larsson och Martin von Krogh, besökte under tisdagen Fukushima stad. Foto: Martin Von Krogh

Mats Larsson i Fukushima: Strålningsmätaren larmade

Publicerad
Uppdaterad
Strålningen var 50 gånger högre än normalt, men livet pågick ungefär som vanligt.
Expressens utsända i Japan, Mats Larsson och Martin von Krogh, besökte under tisdagen Fukushima stad - sex mil från det problemfyllda kärnkraftverket.
- När strålningsmätaren larmade första gången hajade man till lite grann, säger Mats Larsson.
Läget på kärnkraftverket Fukushima Daiichi är fortfarande inte under kontroll, men sakta men säkert börjar vardagen för de boende i området att återvända.
Expressens utsända i Japan, Mats Larsson och Martin von Krogh, besökte på tisdagen Fukushima stad som ligger sex mil från kärnkraftverket och där var det full aktivitet på gator, restauranger och i affärer.
– Men de vi talat med säger att de inte går ut i onödan. Man går inte ut och tar en springtur, säger Mats Larsson.

Bunkrar vatten

På en mataffär var det många som köpte stora mängder vatten, för att bunkra. Någon spenat, en av de grönsaker från området där man mätt upp förhöjda nivåer av radioaktivitet, fanns inte på hyllorna.
Under resan till Fukushima blev det tydligt för Expressens utsända att strålningen i området är högre än normalt.
Den strålningsmätare de har med sig började sakta men säkert stiga ju närmre kraftverket de kom.
– Ju närmare man kom Fukushima så började den ticka i väg, säger Mats Larsson.

Låga nivåer

När de kom fram till staden låg den på ungefär 5 mikrosievert – 50 gånger mer än normalt.
– Den larmade ett par gånger när den stack i väg över 10 mikrosievert, men jag får i mig mer strålning när jag flyger från New York till Tokyo, så det är låga nivåer, säger Mats Larsson.
Expressens team känner sig trygga.
– Det är trafik på gatorna och öppna restauranger, det avdramatiserar det hela. Men när mätaren larmade första gången hajade man till lite grann, säger Mats Larsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag