Mats Larsson: Fem korta ord - Usama bin Ladin är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigt på morgonen höll president Obama ett tal med beskedet att Usama bin Ladin är död.

NEW YORK. Det är det viktigaste beskedet Barack Obama gett från Vita huset. 

Fem korta ord. 

Usama bin Ladin är död.

Det är inte omöjligt att det amerikanska presidentvalet 2012 avgjordes i natt. Det blir nu Barack Obama som går till historieböckerna som presidenten som lyckades fånga Usama bin Ladin.

 Och döda honom. Att bin Ladin dödades i strid med amerikanska soldater, en strid där tydligen inte en enda amerikan kom till skada gör inte saken sämre i amerikanska ögon.

 Det var väl alltid bara en tidsfråga innan denna dag skulle komma. Men de flesta hade nog trott att bin Ladin skulle dödas av en robot avfyrad från ett obemannat flygplan över Pakistan. 


Men detta är ett bättre resultat för Obama. USA kan nu visa upp bin Ladins döda kropp - bilder lär dyka upp illa kvickt.

 Tydligen fick USA tips redan i augusti i fjol om var bin Ladin kunde befinna sig. Det tog nio månader att bekräfta.

 Det hade kunna bli förödande för Obama om aktionen misslyckats och vi i efterhand fått veta att amerikanerna under en tid visste var terrorledaren befann sig, men att han smitit undan igen.

 Så blev det alltså inte. Och USA - och antagligen Obama - drar en lättnadens suck att bin Ladin inte togs levande. Nu slipper landet det spektakel som en rättegång skulle ha inneburit.

 Ja, det är inte omöjligt att soldaterna som gick till aktion i natt faktiskt hade till order att se till att bin Ladin inte skulle komma levande därifrån.

 Bin Ladins död innebär inte slutet för al-Qaida, men detta är självklart ett oerhört bakslag för terrororganisationen. Det är bin Ladin som grundade al-Qaida i Pakistan på 1980-talet, det är han som varit inspiratören, vägledaren, guiden.

 Han blir omöjlig att ersätta. Dessutom lär räden i går ha gett amerikanerna ett otal nya spår att nysta upp. Beslagtagna datorer. Adressregister. Mobiltelefoner.

 I bästa fall kan detta verkligen vara början på slutet för al-Qaida. Internationell terrorism kommer att fortsätta, vi riskerar få se uppleva hämndaktioner, men al-Qaida blir antagligen aldrig lika mäktigt igen.

 Det finns dock ett oroande moment för USA. Det har alltid hetat att bin Ladin gömde sig i det otillgängliga bergstrakterna på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.


I stället har han bott i Abottabad, strax utanför Pakistans huvudstad Islamabad. Har bin Ladin i hemlighet fått hjälp av element inom den pakistanska säkerhetstjänsten eller andra högt uppsatta pakistanier?

 Men egentligen borde det inte överraska att bin Ladin inte bodde i någon grotta. USA har under de tio år som gått sedan 11 september gripit flera högt uppsatta al-Qaida-medlemmar och flera av dem har bott i lägenheter eller hus i Pakistans stora städer.

 Khalid Shekh Mohammed - mannen som anses var arkitekten bakom 11 september - greps exempelvis i en lägenhet i Rawalpindi, den stad där den pakistanska militären har sitt högkvarter.


Men det var få i USA som fokuserade på detta i natt. I natt firade USA. Det var länge sedan amerikanerna fick höra en så positiv nyhet från Vita huset som den Barack Obama kom med denna söndagkväll.

 Han kommer att leva länge på det. Och antagligen få fyra år till i Vita huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.