Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats hittades död – hade inte fått mat på 21 dagar

Brodern Tord Fransson till SVT Norrbotten: ”Fattar inte att det hänt”
Tord Fransson, Mats Franssons bror,
Foto: Marcus Melinder/SVT / Marcus Melinder/SVT
Mats hittades död i sin lägenhet i Gällivare.
Foto: Hans-Olof Utsi/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mats Fransson, 60, hittades död i sin lägenhet i Gällivare efter att kommunen missat att leverera mat via hemtjänsten under 21 dagar. 

Enligt SVT Norrbotten misstänks Mats Fransson ha avlidit till följd av lunginflammation, svält och vätskebrist.

– Jag måste få besked vad som hänt, vädjar hans bror Tord Fransson, 75.

Mats Fransson, 60, hade fått beviljad hjälp i form av matdistribution via Gällivare kommun efter att ha konstaterats lida av matbrist.

Maten skulle levereras till Mats lägenhet, men kom aldrig fram. 

Tre veckor senare, den 10 september, hittades Mats Fransson död i sin lägenhet. Dödsorsaken är inte fastställd, men lunginflammation, svält och vätskebrist antas ligga bakom, enligt SVT Norrbotten.

Brodern Tord: ”Jag måste få besked”

Nu söker hans bror Tord Fransson, 75, svar på varför maten till Mats uteblev och varför han aldrig informerades om broders tillstånd.

– Jag måste få besked vad som hänt, jag vill inte döma någon, men det får inte hända fler gånger. Någonstans måste man hitta vad som blivit fel, säger Tord Fransson.

Det var först när polisen informerade Tord om broderns bortgång som han fick reda på att Mats skulle fått matpaket från kommunen. Han sökte själv svar på frågan:

– De sa att de lämnat ett matpaket men de sa inte att de hade missat med de andra, det sa de inte förrän jag läste det på nyheterna. Det framgick inte när jag ringde och frågade, berättar Tord.

Kommunen sa att paketen kommit fram

Enligt den lex Sarah anmälan som kommunens socialförvaltning upprättat, vilken Expressen tidigare rapporterat om, uteblev matpaketen då kommunen råkat skicka viktiga papper om ärendet till fel enhet.

– De sa att de gett matpaket till honom, jag frågade om de inte såg att han var sjuk, men det hade de inte konstaterat, men det måste han ha varit eftersom han fick matpaket, säger Tord.

Han berättar att han blev överrumplad av dödsbeskedet.

– Det kändes som att ställa sig i en blöt myr och plocka hjortron.

– Det var en positiv kille som alltid var i farten, jag vart själv överraskad att det hänt, han var i så pass bra kondition och alltid i farten. Och så händer det här.

Tord Fransson understryker noggrant att han inte vill peka ut kommunen som syndare i händelsen förrän saken utretts ordentligt.

– Man får inte döma någon, man vet inte vad som hänt honom, det kan ha blivit en miss någonstans, säger Tord Fransson, 75.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.