Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Eriksson dog efter tiden i Fas 3

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mats Eriksson, född 1961. Död 2010. Utsliten i armar och axlar, stora problem med magen. Nekad sjukförsäkring på grund av att han var arbetslös. Ingick i Fas 3.
AnnKatrin Persson tänder ett ljus utanför försäkringskassan. "För alla som har tagit livet av sig på grund av deras taskiga människosyn och usla regelverk", som Mats Eriksson uttryckte det. Mannen till vänster är en förbipasserande.
Foto: Robban Andersson
AnnKatrin Persson och Mats Eriksson hade känt varandra länge. "Vi träffade varandra på nätverket Resurs, men insåg snart att vi inte passade där. De krävde att man skulle vara snäll och politiskt korrekt, det var inte vi", säger AnnKatrin Persson..
Foto: Robban Andersson

Mats Eriksson är död.

Han hann inte bli utförsäkrad, utan fick en hjärtinfarkt.

– Om jag dör måste du säga att försäkringskassan och regeringen tog livet av mig, hade han sagt till sin vän AnnKatrin Persson.

"En välkammad något äldre man strandsatt i Sandviken", det var Mats Erikssons bild av sig själv. Fast ofta kallade han Sandviken för det nya Sicilien.

I sanningens namn var inte Mats Eriksson särskilt välkammad och inte rumsren heller.

Han sa alltid vad han tyckte direkt ifrån hjärtat. Hans livsresa hade gjort att han var ordentligt arg, han hade ett revolutionärt drag och tog gärna till utomparlamentariska medel för att få fram sin åsikt.

Han såg väldigt bestämd ut och arg med för den delen. Första gången jag träffade honom var på parkeringen utanför Willys i Sandviken. Jag visste att han hade startat föreningen Det Sociala Medborgargardet, en förening för alla som var sjuka, fattiga, hemlösa men för all del också friska som ville ha sin välfärd tryggad om något skulle hända.

Nu stod han där i ett blåsigt och kallt och grått Sandviken och berättade om sitt liv. När vi sedan kom till hans lilla etta inredd med ett par slitna pinnstolar, ett bord av några ölbackar och en smal säng i ett hörn och en tv som han bad oss att glömma att vi sett eftersom han inte betalt licensen, sa han glatt att han gillade sin lägenhet. Han hade en bokhylla också och där stod drygt 30 gravljus.

– Vad har du så mycket gravljus för, frågade jag förskräckt.

- En gång i månaden går jag till försäkringskassan och tänder ett ljus för alla som har tagit livet av sig på grund av deras taskiga människosyn och usla regelverk, sa Mats Eriksson. Vi är många över hela landet som gör den manifestationen.

Målet: kämpa för de svaga

AnnKatrin Persson berättar om Mats.

– Vi har känt varandra länge, vi och en kille till - Christer - var de tre musketörerna. Vi träffade varandra genom nätverket Resurs, men insåg snart att vi inte passade där. De krävde att man skulle vara snäll och politiskt korrekt, det var inte vi. Så Mats kom på idén att bilda en egen förening: Det sociala medborgargardet.

Deras mål var att kämpa för de svaga grupperna i samhället, de som trampades på och var maktlösa.

– Mats har alltid kämpat för de svaga. Han gjorde det med sitt bullrande skratt. Han hade bestämt innan han dog att han tillsammans med några andra skulle hungerstrejka på Sergelstorg i protest mot behandlingen av sjuka och arbetslösa, säger AnnKatrin Persson.

Det var inte första gången Mats Eriksson protesterade. Han åkte ner från Sandviken för att lyssna på en riksdagsdebatt om det nya sjukförsäkringssystemet där dåvarande ministern Cristina Husmark Pehrson skulle delta. Men innan hon hann fram till talarstolen gjorde hennes partikollega Gunnar Axén ett inlägg och Mats blev så förbannad att han ställde sig upp på riksdagsläktaren och skrek ut sin ilska.

Han berättade om händelsen.

– Jag blev så jävla arg och jag blev snabbt utslängd av två stadiga vakter. Men de var snälla, ute på gatan sa de "hej då" och pratade lite. Då tänkte jag på en kompis som är flykting från Chile som berättade hur han hade blivit behandlad av ordningsmakten där. Så lite bra är det allt med Sverige, sa Mats Eriksson.

Mats Eriksson blev utförsäkrad 2007. Han var jättesjuk, utsliten i axlar och i nacke. Han sökte sjukpenning, men fick den inte för att han var arbetslös.

– Bara det är ju makalöst, att en arbetslös inte får vara sjuk, säger AnnKatrin Persson.

Vägrade lämna kontoret

Men Mats protesterade. Han satte sig helt sonika på försäkringskassans kontor och vägrade gå där ifrån. Han hotade med att ta livet av sig. Efter många vedermödor och tre månaders utredning skrev en handläggare under papperen som gjorde att han hamnade i Fas 3, fick jobba med sin förening och kämpa för andra människor.

Mats Eriksson sa till mig:

– Visst har jag ofta funderat på att ställa mig framför tåget som brorsan gjorde. Och göra slut på eländet. Men jag överlevde dag efter dag och det sista som överger människan är hoppet. Jag tänkte att aldrig ska en nazistbyråkrat få mig att ta mitt liv. Jag ska kämpa, slåss och vara besvärlig.

Mats Eriksson mådde efter omständigheterna ganska bra när jag träffade honom.

– Nu har jag det bra. 8 000 kronor i månaden och jag får dessutom arbeta med gardet och hjälpa andra. Jag har min lägenhet och slipper sova på gatan, sa han och stoppade ännu en cigarett i munnen.

Han rökte mycket, hans fingertoppar var bruna.

På sin blogg hade han skrivit: Morgonfix och plastleende har fått en ny positiv innebörd sen jag fick nya tänder :)

– I Sverige är vi så jävla mesiga. Vi finner oss i allt skit som politikerna inför. Vi protesterar inte, sa Mats.

Han skrev på sin blogg: "du kanske sitter i en grantopp och tittar ner på eländet och skiter i vilket bara du själv klarar det."

De hårda orden skulle omsättas i aktion, avslöjade Mats för mig.

– Jag har nya grejer på gång. Utomparlamentariska förstås som ska visa riksdagen de maktlösas frustration och elände, sa han i ett av våra samtal.

AnnKatrin Persson är lite förskräckt över att Mats berättat om sitt projekt. Eftersom det ännu är på gång att genomföras har jag lovat att hålla tyst.

Hans ilska kom från hur välfärdslandet Sverige skapat ett utanförskap.

– Jag vill kalla politiker för sitt rätta namn, sa han. Mördare - folk dör, folk tar livet av sig. Det är ingen människovärdig politik man driver i dag. En handläggare bestämmer om du är sjuk. Det kan vara en gynekolog som sitter och bedömer en MS-sjuk. Det är rättsvidrigt. Göra något riktigt ordentligt så man hamnar i fängelse. Då har man i alla fall rättshjälp. Som medlem i utanförskapet kan du tvingas till tvångsarbete till du stupar.

Ville flytta till Indien

Mats dog av en hjärtinfarkt den 26 oktober 2010. Obduktionen visar att han hade haft en infarkt också tidigare.

AnnKatrin Persson är övertygad om att Mats Eriksson dog av stress.

Mats var ständigt orolig över att han skulle åka ur Fas 3 och tvingas leva på socialbidrag. Han insåg att han inte kunde behålla lägenheten, hans enda framtid i Sandviken skulle bli gatan.

På Mats Erikssons blogg finns en klocka som räknar ner till pension. "Det är 3 701 dagar kvar till emigration", står det när jag skriver detta.

Mats Eriksson räknade ner för att ta sin packning och flytta till Indien. Som arbetslös, sjuk och inlagd i Fas 3 stod det klart att han inte kunde stanna i Sandviken på socialbidrag. Uteliggare ville han inte bli igen.

– Gå omkring med 5 000 i Sandviken, då får man leta soppkök. Jag har hört av kompisar att i Indien kunde man leva gott på 5 000 kronor i månaden, sa Mats Eriksson.

Men det blev inte så.

Det här är Fas 3

Det som arbetsförmedlingen i dag kallar för jobb- och sysselsättnings­garantin är indelad i tre faser.

Den första fasen omfattar max 150 dagar och innehåller främst kartläggning, coachning och förberedande insatser.

Den andra fasen omfattar utöver åtgärderna i första fasen även obetald praktik och arbetsträning vid en arbetsplats.

Den tredje och sista fasen - Fas 3 - infaller normalt efter 450 dagar i programmet. Den som inte har fått ett jobb efter 450 dagar i jobb- och utvecklingsgarantin får sysselsättning hos en så kallad anordnare som arbetsförmedlingen utser.

Vilka arbetsgivare som har Fas 3-personal är sekretessbelagt. Den som uppfyller villkoren för a-kassa får aktivitetsstöd som uppgår till 65 procent av den dagsförtjänst som låg till grund för den senaste arbetslöshetsersättningen, som lägst 320 kronor per dag. Uppfyller du inte villkoren för att få a-kassa får du ingen ersättning för arbete i Fas 3. Källa: Arbetsförmedlingen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.