Mats Alm misstänks för mord på sin sambo, Linda Chen. Foto: Tommy Pedersen
Mats Alm misstänks för mord på sin sambo, Linda Chen. Foto: Tommy Pedersen

Mats Alm döms inte för mordet på Linda Chen

Publicerad
Uppdaterad
I dag kom beskedet från Falu tingsrätt: Mats Alm, 35, döms inte för mord.
- För närvarande finner inte tingsrätten att det finns övertygande bevisning att han dödat henne eller av vårdslöshet vållat hennes död, säger lagman Lars Eklycke.
Alm anses däremot skyldig till att ha flyttat på Linda Chens döda kropp.
I går avslutades rättegången mot Mats Alm, som är åtalad misstänkt för att ha dödat sin sambo Linda Chen.
Vid förhandlingarna begärde åklagare Niclas Eltenius att Mats Alm ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Alms advokat Peter Althin motsatte sig kravet och begärde i stället att hans klient skulle försättas på fri fot.

Inte tillräckliga bevis

Klockan 14.00 i dag kom beskedet att tingsrätten inte tycker att bevisen är tillräckligt starka för visa att Mats Alm dödat sin sambo.
Han kommer med största sannolikhet att frikännas från mordet när domen senare meddelas.
– För närvarande finner inte tingsrätten att det finns övertygande bevisning att han dödat henne eller av vårdslöshet vållat hennes död, säger Lars Eklycke, lagman vid Falu tingsrätt.
Innebär det att han kommer att frias från mord, dråp och vållande till annans död?
– Jag vill inte ta ställning till det.  I början av juli fortsätter huvudförhandlingen och då tar vi slutgiltigt ställning i skuldfrågan.

Skyldig till brott

Tingsrätten anser däremot att Mats Alm är skyldig till brott mot griftefriden, som kan ge upp till två års fängelse.
Rätten skriver i sitt beslut att övertygande bevisning har visat att "Mats Alm obehörigen flyttat Linda Chens döda kropp och dolt densamma bakom en sten beläget i Norr Bertilsbo, Leksands kommun, samt där täckt över kroppen med grenar och annat växtmaterial."
Mats Alm ska enligt beslutet vara fortsatt häktad och nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.
– Den mindre psykiatriska undersökningen visade att Mats Alm kan lida av en allvarlig psykisk störning. Och eftersom brott mot griftefriden kan ge fängelse så måste han genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning innan dom avkunnas, säger lagman Lars Eklycke.

"Får leva med det"

Undersökningen väntas ta omkring en månad. Resultatet är helt avgörande för om domstolen ska döma Mats Alm till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.
Åklagare Niclas Eltenius tycker inte att beslutet är helt överraskande.
– Det här var ett möjligt scenario som vi nu fogar oss i och kan leva med just nu. Jag hade blivit överraskad om mannen släppts fri. Vi får nu avvakta domen för att se om vi ska överklaga, säger Eltenius till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag