DRABBAD. Mats Björklund blir utförsäkrad vid årskskiftet. Foto: PRIVAT
DRABBAD. Mats Björklund blir utförsäkrad vid årskskiftet. Foto: PRIVAT

Mats, 38, får halverad inkomst: "Undrar hur regeringen tänkte"

Publicerad
Uppdaterad
Mats Björklund, 38, drabbades av allvarlig hjärtsvikt för två år sedan och är sedan dess mycket stresskänslig.
Vid årsskiftet blir han utförsäkrad och tvingas leva på hälften av den inkomst han har i dag.
- Försäkringskassan verkar inte förstå att jag blir stressad av deras nya regler, säger han.
36 år gammal drabbades Umeåbon Mats Björklund av allvarlig hjärtsvikt och hamnade på sjukhus där det konstaterades att han hade hjärtmuskelförstoring.
- Jag blev sjukskriven och fick prova olika mediciner, Men i april 2008 sade läkaren att mitt hjärta var för svagt och att det var aktuellt med hjärtbyte. Men som en sista åtgärd fick jag prova en medicin som på sikt visade sig fungera, säger Mats.

Kallades till möte

Mats blev bättre. I augusti 2009 började han arbetsträna.
- Jag fick då löfte av försäkringskassan om att få arbetsträna till augusti 2010, och gradvis gå upp i tid. Jag trivdes jättebra på arbetsträningen, säger Mats.
Men i oktober i år kallades han till möte med arbetsförmedlingen Rehab och försäkringskassan.
- De informerade mig om att nya regler skulle införas, men de erkände själva att de inte riktigt visste vad reglerna skulle innebära annat än att jag skulle gå med i a-kassan då jag skulle utförsäkras vid årsskiftet. Detta innebär att jag kommer tvingas leva på hälften av den inkomst jag har i dag.

"Undrar hur de tänkte"

Att Mats hjärtläkare i sjukintyget skrivit att Mats är extra stresskänslig på grund av hjärtsjukdomen har han inte fått något gehör för.
- Jag undrar hur regeringen tänkte när de fattade beslutet, om de tänkte alls.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag