Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats, 38, får halverad inkomst: "Undrar hur regeringen tänkte"

DRABBAD. Mats Björklund blir utförsäkrad vid årskskiftet.
Foto: PRIVAT
Mats Björklund, 38, drabbades av allvarlig hjärtsvikt för två år sedan och är sedan dess mycket stresskänslig.
Vid årsskiftet blir han utförsäkrad och tvingas leva på hälften av den inkomst han har i dag.
- Försäkringskassan verkar inte förstå att jag blir stressad av deras nya regler, säger han.
36 år gammal drabbades Umeåbon Mats Björklund av allvarlig hjärtsvikt och hamnade på sjukhus där det konstaterades att han hade hjärtmuskelförstoring.
- Jag blev sjukskriven och fick prova olika mediciner, Men i april 2008 sade läkaren att mitt hjärta var för svagt och att det var aktuellt med hjärtbyte. Men som en sista åtgärd fick jag prova en medicin som på sikt visade sig fungera, säger Mats.

Kallades till möte

Mats blev bättre. I augusti 2009 började han arbetsträna.
- Jag fick då löfte av försäkringskassan om att få arbetsträna till augusti 2010, och gradvis gå upp i tid. Jag trivdes jättebra på arbetsträningen, säger Mats.
Men i oktober i år kallades han till möte med arbetsförmedlingen Rehab och försäkringskassan.
- De informerade mig om att nya regler skulle införas, men de erkände själva att de inte riktigt visste vad reglerna skulle innebära annat än att jag skulle gå med i a-kassan då jag skulle utförsäkras vid årsskiftet. Detta innebär att jag kommer tvingas leva på hälften av den inkomst jag har i dag.

"Undrar hur de tänkte"

Att Mats hjärtläkare i sjukintyget skrivit att Mats är extra stresskänslig på grund av hjärtsjukdomen har han inte fått något gehör för.
- Jag undrar hur regeringen tänkte när de fattade beslutet, om de tänkte alls.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.