Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats, 17, räddade man från inkommande tåg

"Vi står på perrongen och ser hur folk försöker att stanna ett inkommande tåg. Jag tänker vad fan har hänt?'" säger 17-årige Mats, som agerade direkt. 17-åringen hoppade ner på spåret – och trotsade ett inkommande tåg.Foto: Privat / privat

Mats Mårtensson, 17, trotsade ett inkommande tåg – och hoppade ner på rälsen för att hjälpa en man som ramlat ner på spåret.

Medan andra försökte signalera till tågföraren att stanna agerade Mats på egen hand.

– Jag tänkte att jag hellre försöker hjälpa honom i stället för att stå där, säger Mats.

Under tisdagen kom Mats Mårtensson, 17, ner på Globens tunnelbaneperrong i Stockholm i sällskap med en kompis.

Tillsammans skulle de ta tåget in mot stan.

Men Mats märkte snabbt att allt inte stod rätt till.

– Vi står på perrongen och ser hur folk försöker att stanna ett inkommande tåg. Jag tänker "vad fan har hänt?" och ser då en person som har hamnat på spåret, säger Mats.

Mats hann inte fundera länge innan han beslöt sig för att agera – och hoppade ner på spåret för att hjälpa mannen.

Samtidigt var ett tunnelbanetåg på väg in till stationen, vilket Mats trotsade.

– Precis när han hade ramlat kom tåget. "Kommer han att bli överkörd, eller klarar han sig?" Det var väl det folk tänkte. Men jag tänkte att jag hellre försöker hjälpa honom i stället för att stå där, säger Mats.

"Varför ska jag stå och titta?"

Till slut var tåget blott tio meter från mannen på spåret.

Mats egen bild från perrongen efter räddningsinsatsen. Foto: Mats Mårtensson.

SL bekräftar den dramatiska händelsen.

– Föraren anropar att en person befinner sig på spåret. Tåget hinner stanna cirka tio meter framför personen, säger Ronnie Johansson på SL:s presstjänst som tagit del av den officiella händelserapporten.

– Jag har aldrig varit med om att något hänt i lokaltrafiken framför mina ögon förut. Men varför ska jag bara stå och titta på när jag kan hjälpa till, säger Mats.

Blev chockad

När mannen kom upp på perrongen igen lät Mats honom vila en stund.

– Han hade ont i ryggen, så jag tänkte det var bättre att han ligger kvar. När jag pratade med larmcentralen sa de att jag skulle ringa tillbaka om han började må sämre.

Hur det till slut gick för mannen sedan vet inte Mats helt säkert.

– Vi hjälpte honom upp och sedan kom trafikledningen och pratade med honom. Och sedan körde de nog hem honom för han ville verkligen inte till sjukhuset, säger Mats, som sent lär glömma de dramatiska minuterna på Globens tunnelbanestation.

– Ja, först blev det bara ett chocktillstånd, men sedan: Snabbt ner som en blixt för att hjälpa honom, säger Mats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.