Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matpriserna stiger efter supersommar och torka

Matpriserna stiger – en effekt av förra sommarens torka, rapporterar Ekot. 

Framför allt rotfrukter har blivit dyrare.

– Det är enorma eftersläpningseffekter. Det kan ta i vissa fall upp till ett halvår, lite mer till och med, för vissa produktgrupper att öka i pris, säger Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen till Ekot.

Många livsmedel har blivit dyrare de senaste månaderna. Det är framför allt rotfrukter som blivit dyrare. 

Anledningen är fjolårets supersommar och torkan som följde, rapporterar Ekot. 

Potatisen var 20 procent dyrare under årets första kvartal, jämfört med året innan. Priserna för både morötter och lök har stigit ännu mer. 

Vitkål har stigit mest – med över 70 procent, visar siffror från Statistiska centralbyrån enligt Ekot. 

Matpriserna stiger – en effekt av förra sommarens torka, rapporterar Ekot. Foto: SHUTTERSTOCK
Många livsmedel har blivit dyrare de senaste månaderna. Det är framför allt rotfrukter som blivit dyrare. Anledningen är fjolårets supersommar och torkan som följde, rapporterar Ekot. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lantbrukarna drabbades hårt

Det är först nu som prisökningarna börjat märkas. Carl Eckerdal, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen, förklarar att det handlar om ”eftersläpningseffekter”.

Trots att priserna ökar blir det ingen större vinst för lantbrukarna – de har gjort stora förluster i samband med torkan, skriver Ekot.

– Många är nog nettoförlorare inom jordbruksledet när vi upplever såna extrema torksomrar som vi gjorde förra året. Medan dagligvaruhandeln kan manövrera sig ur en sådan situation, säger Carl Eckerdal till Ekot.