SCB konstaterar i sin nya genomgång att det var flera årtionden sedan livsmedelspriserna rusade lika kraftigt som de gör nu.
Bland de produkter som ökat mest återfinns bland annat kaffe, margarin och mjölk.
Enligt SCB har mjölk, ost och ägg haft störst effekt på prisökningen för livsmedel senaste året. SCB skriver att priserna för livsmedel och alkoholfria drycker sedan augusti förra året ökat med 14 procent, att jämföra med inflationstakten som i augusti var 9 procent.
Enligt SCB har priserna på det stora hela följt inflationen de senaste årtionden.
– I början av 1980-talet gick faktiskt livsmedelspriserna upp mer än själva inflationen och bidrog till den tidens relativt höga inflation, säger Carl Mårtensson på SCB:s hemsida.
SCB: Endast frukt och grönt som minskat
Det finns samtidigt några få produkter som minskat i pris. Det rör sig om frukt och grönt, däribland purjolök som minskat med 9 procent och morötter som minskat med 11 procent.
– Det är väldigt få livsmedelsprodukter som har minskat i pris det senaste året. Det handlar om enstaka livsmedel inom kategorin frukt och grönt, i övrigt har alla produkter ökat det senaste året. Det gör att livsmedelspriserna också har påverkat inflationen, säger Carl Mårtensson på SCB:s hemsida.
SCB utgår från konsumentprisindex, KPI, som är ett mått på inflation. Varje månad mäts prisutvecklingen hos hushållens konsumtion. Därmed får man fram en genomsnittlig prisnivå och kan jämföra bakåt.
HÄR ÄR MATEN SOM ÖKAT MEST I PRIS
Prisutveckling i procent.
Augusti 2021 till augusti 2022.
Vitkål: 47
Hushållsmargarin: 39
Lättmargarin: 38
Kaffe: 37
Annat smörgåsfett: 29
Mjölk: 29
Gul lök: 28
Hårdost: 28
Färsk lax: 28
Källa: SCB