Mätning: Reinfeldt vinnare i debatten

Publicerad

Fredrik Reinfeldts aggressiva taktik i partiledardebatten gav utdelning.

En undersökning från Expressen/Demoskop visar att statsministern tog hem kampen om tittarnas sympatier - med betyget 3,37 mot Stefan Löfvens 3,09. Enligt samma mätning slår alliansen de rödgröna - både bland män och kvinnor.

- Den nya och lite mer aggressiva stilen verkar ha uppskattas av väljarna, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Att Fredrik Reinfeldt testade en ny, tuffare strategi under partiledardebatten i SVT:s "Agenda" i går kväll märktes tydligt, vilket han också bekräftade för Expressen efter sändningen.

Själv tyckte statsministern att debatten gick som planerat.

- Jag tyckte det gick väldigt bra, sade han till Expressen efter direktsändningen.

Men frågan är hur väl taktiken föll ut bland de som tittade på debatten. Expressen lät i går kväll Demoskop göra en mätning bland tittarna, som fick sätta betyg på partiledarna. Undersökningen inleddes 21.30, en halvtimme innan debatten var slut, och pågick till 22.30, en halvtimme efter att kamerorna slocknade.

Strategin gav utdelning

Demoskop ställde frågan: "Hur bra tycker du var och en av följande var i dagens debatt?" som besvarades av 666 röstberättigade tittare. Deltagarna i mätningen fick betygsätta partiledarna från 1 till 5, där 1 är "Mycket dåligt" och 5 är "Mycket bra".

Resultatet visar att statsministerns strategi verkar ha gett utdelning. Fredrik Reinfeldt fick ett snittbetyg på 3,37, jämfört med Stefan Löfven som hamnade på 3,09.

- Den nya och lite mer aggressiva stilen verkar ha uppskattas av väljarna. Han har tidigare anklagats för att vara trött och det verkar som han lyckades göra upp med den bilden på ett framgångsrikt sätt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Bland de borgerliga väljarna fick Fredrik Reinfeldt ett väldigt högt betyg. Alliansanhängarna gav statsministern ett medelbetyg på 4,48.

Stefan Löfven fick också ett bra betyg av väljarna i det egna blocket. De som sympatiserar med S, V eller MP gav S-ledaren ett snittbetyg på 4,09.

- Med tanke på att de rödgröna anhängarna är något mer splittrade än de som står på allianssidan så är sannolikt Löfvens uppgift att få hela oppositionen bakom sig svårare än motsvarande för Reinfeldt, säger Anders Lindholm.

Ingen av de övriga partiledarna lyckades få en nivå över 3,00. Trea i mätningen kommer FP-ledaren Jan Björklund med 2,82 i snittbetyg.

Sämst resultat fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson med sina 2,40.

- Men han har å sin sida ett svårare utgångsläge än övriga, då han aktivt ogillas av fler än någon annan, säger Anders Lindholm.

Tittar man enbart på de kvinnliga tittarnas betyg är ordningen densamma, förutom att Åsa Romson lyckades bättre än Göran Hägglund.

Övervikt för alliansen

I kampen alliansen mot den rödgröna oppositionen blev det en övervikt för alliansen, med 3,19 mot 3,07, men skillnaden är så liten att det enligt Anders Lindholm måste betraktas som dött lopp.

Stefan Löfven själv tyckte att han var på hugget, berättade han för Expressen efter sändningen, men i hans eget parti finns det kända namn som i går verkade anse att Reinfeldt vann debatten.

"Reinfeldt kan nog vinna debatter. Men inte styra ett land", skrev ex-ministern Marita Ulvskog på Twitter under partiledardebatten i går kväll.

Det finns en statistiskt säkerställd skillnad mellan andelen som ger positivt omdöme för Reinfeldt kontra Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag