Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mätning: Reinfeldt vinnare i debatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fredrik Reinfeldts aggressiva taktik i partiledardebatten gav utdelning.

En undersökning från Expressen/Demoskop visar att statsministern tog hem kampen om tittarnas sympatier - med betyget 3,37 mot Stefan Löfvens 3,09. Enligt samma mätning slår alliansen de rödgröna - både bland män och kvinnor.

- Den nya och lite mer aggressiva stilen verkar ha uppskattas av väljarna, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Att Fredrik Reinfeldt testade en ny, tuffare strategi under partiledardebatten i SVT:s "Agenda" i går kväll märktes tydligt, vilket han också bekräftade för Expressen efter sändningen.

Själv tyckte statsministern att debatten gick som planerat.

- Jag tyckte det gick väldigt bra, sade han till Expressen efter direktsändningen.

Men frågan är hur väl taktiken föll ut bland de som tittade på debatten. Expressen lät i går kväll Demoskop göra en mätning bland tittarna, som fick sätta betyg på partiledarna. Undersökningen inleddes 21.30, en halvtimme innan debatten var slut, och pågick till 22.30, en halvtimme efter att kamerorna slocknade.

Strategin gav utdelning

Demoskop ställde frågan: "Hur bra tycker du var och en av följande var i dagens debatt?" som besvarades av 666 röstberättigade tittare. Deltagarna i mätningen fick betygsätta partiledarna från 1 till 5, där 1 är "Mycket dåligt" och 5 är "Mycket bra".

Resultatet visar att statsministerns strategi verkar ha gett utdelning. Fredrik Reinfeldt fick ett snittbetyg på 3,37, jämfört med Stefan Löfven som hamnade på 3,09.

- Den nya och lite mer aggressiva stilen verkar ha uppskattas av väljarna. Han har tidigare anklagats för att vara trött och det verkar som han lyckades göra upp med den bilden på ett framgångsrikt sätt, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Bland de borgerliga väljarna fick Fredrik Reinfeldt ett väldigt högt betyg. Alliansanhängarna gav statsministern ett medelbetyg på 4,48.

Stefan Löfven fick också ett bra betyg av väljarna i det egna blocket. De som sympatiserar med S, V eller MP gav S-ledaren ett snittbetyg på 4,09.

- Med tanke på att de rödgröna anhängarna är något mer splittrade än de som står på allianssidan så är sannolikt Löfvens uppgift att få hela oppositionen bakom sig svårare än motsvarande för Reinfeldt, säger Anders Lindholm.

Ingen av de övriga partiledarna lyckades få en nivå över 3,00. Trea i mätningen kommer FP-ledaren Jan Björklund med 2,82 i snittbetyg.

Sämst resultat fick SD:s partiledare Jimmie Åkesson med sina 2,40.

- Men han har å sin sida ett svårare utgångsläge än övriga, då han aktivt ogillas av fler än någon annan, säger Anders Lindholm.

Tittar man enbart på de kvinnliga tittarnas betyg är ordningen densamma, förutom att Åsa Romson lyckades bättre än Göran Hägglund.

Övervikt för alliansen

I kampen alliansen mot den rödgröna oppositionen blev det en övervikt för alliansen, med 3,19 mot 3,07, men skillnaden är så liten att det enligt Anders Lindholm måste betraktas som dött lopp.

Stefan Löfven själv tyckte att han var på hugget, berättade han för Expressen efter sändningen, men i hans eget parti finns det kända namn som i går verkade anse att Reinfeldt vann debatten.

"Reinfeldt kan nog vinna debatter. Men inte styra ett land", skrev ex-ministern Marita Ulvskog på Twitter under partiledardebatten i går kväll.

Det finns en statistiskt säkerställd skillnad mellan andelen som ger positivt omdöme för Reinfeldt kontra Löfven.

Så gick undersökningen till

Period: Undersökningen genomfördes den 6 oktober mellan 21.30 och 22.30.

Metod: Genomfördes inom ramen för Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel. Inför debatten rekryterade Demoskop personer som skulle se på debatten.

Antal intervjuer: 666.

Vägning: I avsikt att undersökningen ska återspegla väljarstrukturen snarare än tittarstrukturen har resultatet vägts med avseende på kön, ålder och partisympatier i väljarkåren.

Beställare: Expressen.

Opinionsföretag: Demoskop.

Statistisk signifikans: Det finns en statistiskt säkerställd skillnad mellan andelen som ger positivt omdöme för Reinfeldt kontra Löfven.

REAKTIONERNA PÅ TWITTER EFTER TV-DUELLEN

Så här twittrade svenska kändisar efter partiledardebatten.

Henrik Torehammar, radioprofil

Lite intressantare ton när riksdagens åtta partiledare brainstormar/resonerar kring svåra frågor, än bara tävlar i övertändning.

Sveriges radios programledare Henrik Torehammar efterlyser lite förnuft i debatten.

Kent Ekeroth, SD

Lööf: 'jag bli upprörd när Åkesson ropar efter högre straff när vi diskuterar en våldtäkt'. Öhh, VA? Hon är totalt ute o cyklar.

Kent Ekeroth, SD stöttar partiledaren.

Carl Bildt, M

Vi tog emot ca 100.000 flyktingar från kriget i Bosnien. Starkt kontroversiellt då. Men har visat sig bra också för Sverige. #pldebatt.

Utrikesminister Carl Bildt blandar sig i flyktingdebatten.

Lars Ohly, V

Surrealistisk #pldebatt. Reinfeldt hatar 'utanförskap' och leder en regering vars största misslyckande är massarbetslösheten.

Lars Ohly, V, är kritisk.

fredrick federley, C

Tycker alliansen pressar oppositionen bakåt sakligt, faktabaserat och starkt.

Fredrick Federley, C, är positiv i tv-soffan.

Maria Abrahamsson, M

SVT:s hårdlansering och det intensiva twitterflödet bäddar för antiklimax när sändningen äntligen börjar #pldebatt #agenda. Gynnar vem?

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson, M, funderar på Twitterpåverkan på politiken.

Ali Esbati, V

Väldigt troligt att sjuksköterskor säger nej till lön högre än 36 000 i månaden pga rädsla för 'chockbeskattning'.

Ali Esbati, V, om skattepolitik och vård.

Olof Lavesson, M

Bra #agenda! Hur är det Stefan Löfven! Vem ska du regera med? Det är dags att berätta?! #pldebatt

M-riksdagsmannen Olof Lavesson vill ha besked.

Så tyckte tittarna om debatten:

Ulla Frejd, 69, pastor i Missionskyrkan, Hovås:

- Debatten var intressant, i och för sig. Men jag är mest inriktad på pensionärer, så de frågorna satt jag och väntade på. I stället blev det mest mitt-i-livet-frågor. Det är viktigt, men äldrefrågan måste också fram.

- De öppnade med sjukvårdsfrågor och där sa Reinfeldt att vården ska fortsätta att vara lika för alla. Det kändes lugnande. Vad händer den dagen man blir beroende av sjukvård? Det är något som många äldre är oroliga för.

- Alla gör så gott de kan. Jag kan inte i detta skede framhålla någon av partiledarna som vinnare.


Johanna Götesdotter, 38, fembarnsmamma och föräldraledig gallerist, tillsammans med chihuahuan Victoria, bosatt i Bjärnum:

- Politik är alltid intressant. Men det var rätt så barnsligt. Tårtkastning, hånflin. Ganska rörigt för tv-tittarna.

- Jag tycker att Moderaterna står stadigt när det gäller brottsligheten. De viker sig inte. Jag märkte att det blev fler poliser när de kom till makten. Däremot tycker jag inte att brotten följs upp i så stor utsträckning som Fredrik Reinfeldt påstod.

- Stefan Löfven svarade sakligt, moget och bra på alla frågor. Men nej, jag ser ingen vinnare. Det var för mycket jargong och politiskt spel. Det vill man inte se som väljare.


Camilla Danielsson, 39, civilanställd inom polisen och Emil Danielsson, företagare inom PR-branschen såg debatten med sonen Cesar, 10, bosatta i Jönköping.

- Inledningsvis var debatten väldigt hetsig. Mycket pajkastning om vad som gjorts och inte gjorts, säger Camilla Danielsson.

- Jag driver eget bolag. Då har man alltid oron kring ifall man ska våga fortsätta utvecklas. Högre skatter gör att man inte vågar satsa. Det finns inte på kartan för mig, säger Emil Danielsson.

- Som förälder håller jag med om vad Hägglund sa om skolan: "Lärare ska vara lärare". Däremot tycker jag man saknar debatt om kvaliteten i skolan, säger Camilla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.