Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mätning: Pehrson lyfter L – nära riksdagsspärren

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Liberalernas nya partiledare Johan Pehrson.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt en ny mätning från SvD/Sifo så närmar sig Liberalerna nu riksdagsspärren. 

Ökningen – från 2,4 procent till 3,6 procent – kan förklaras med en Johan Pehrson-effekt.

Johan Pehrson presenterades som Liberalernas nya partiledare för fem veckor sedan efter att Nyamko Sabuni meddelat sin avgång. Och nu syns alltså en skjuts i opinionen, enligt en ny mätning från SvD/Sifo.

SvD skriver att partiet ökat från 2,4 procent till 3,6 procent. För att ta sig in i riksdagen behöver ett parti som bekant 4 procent av folkets röster.

Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, kan ökningen bland annat förklaras med att Pehrson ”presterat lite bättre” än Sabuni.

”Finns en potential för honom”

– Han var väldigt okänd i början, men har väl nu gjort en tillräckligt bra insats under exempelvis partiledardebatten i söndag. Han har i vilket fall visat att han klarar en debatt bättre än företrädaren. Än så länge har han inte profilerat sig i någon särskild fråga, men där finns en potential för honom att ta partiet över spärren, säger Toivo Sjörén till SvD.

54-årige Johan Pehrson är född i Örebro och har suttit i riksdagen i flera decennier, sedan sent 90-tal. Liberalerna har på senare tid storsatsat på en kampanj för att lansera sin nya partiledare. Bland annat har han synts på komiska affischer som sitter uppe lite varstans.

När Expressen gjorde en stor intervju med Pehrson för knappt en månad sedan sade han bland annat:

– Jag hoppas att det finns ett förtroende för att jag, med mina 22 år i politiken, har ett rotsystem som en björk. Jag kommer inte gå med på några galenskaper.Se också:

Johan Pehrson (L) om Nato – ger känga till V och MP

”Svårt för partierna att ens komma i närheten av Rosenbad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.