Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mätning: Moderaterna får sin sämsta siffra på 14 år

I SvD/Sifos mätning får Moderaterna 15,9 procent.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna och Anna Kinberg Batra fortsätter att tappa stöd i opinionsmätningarna.

I SvD/Sifos senaste mätning får partiet sina sämsta siffror på 14 år.

Samtidigt visar det att Sverigedemokraterna är det största oppositionspartiet med 18 procent.

Moderaterna befinner sig i en snabb nedåtspiral. Sen partiledaren Anna Kinberg Batra öppnade upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna i januari har stödet för partiet rasat kraftigt. I SvD/Sifos senaste mätning, publicerad på lördagen, får M sina sämsta siffror på 14 år.

Partiet hamnar nu på 15,9 procents stöd, ett rejält ras från 27 procent för bara ett år sen. De flesta ex-väljarna går till Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Och även där är utvecklingen tydlig, åt andra hållet. I SvD/Sifos mätning tar SD platsen som det största oppositionspartiet, större än något av allianspartierna.

Anna Kinberg Batra: Mycket elakare 

Gällande krisen i Moderaterna har flera pekat ut ledaren Anna Kinberg Batra som problemet. Intern kritik pekar på att hon är otydlig, bland annat. Personer Expressen varit i kontakt med säger att Anna Kinberg Batra kan komma att petas som partiledare innan valet 2017.

lördagen sa hon till DN:

– Det händer ibland att partikamrater är mycket elakare mot varandra än vad politiska motståndare kan vara. Jag fattar det. Man kan inte vara naiv i den här rollen. Det finns de som vill att jag ska misslyckas, även på insidan, säger Anna Kinberg Batra.

"Det finns de som vill att jag ska misslyckas, även på insidan", säger Anna Kinberg Batra har partiledaren sagt till DN angående Moderaternas kris.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s rekordsiffror

Den 8 juni visade Expressens och Demoskops väljarbarometer att var femte svensk skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val nu, vilket innebar en rekordsiffra för partiet.

SCB:s stora partisympatimätning den 1 juni visade att SD skulle bli Sveriges näst största parti om det vore val nu.

Under SD:s konferens i Norrköping i början av juni sa Jimmie Åkesson:

– Vi växer på höjden. Men vi har också växt mycket på bredden på senare år. Hade man frågat en statsvetare för några år sedan hade de sagt att den typiska väljaren var en man, som inte hade gått i skolan och som bor i Skåne. I dag är vi ett parti som tar väljare ur samhällets alla delar.

Läget för samtliga partier i SvD/Sifos mätning

Socialdemokraterna 29,2 (-0,3)

Vänsterpartiet 7,7 (-0,1)

Miljöpartiet 4,0 (+0,3)

Moderaterna 15,9 (-1,6)

Centerpartiet 13,4 (+0,4)

Liberalerna 6,2 (+0,5)

Kristdemokraterna 2,9 (+0,2)

Sverigedemokraterna 18,0 (+1,4).


Källa: SvD/Sifo 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.