Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mätning: Moderaterna är nu mindre än SD

Jimmie Åkesson, SD. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Anna Kinberg Batra, M. Foto: Nils Petter Nilsson

Moderaterna fortsätter rasa.

Nu är de mindre än Sverigedemokraterna, enligt DN/Ipsos.

Tidigare i mars gick SD om M i Expressen/Demoskops mätning.

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger att "det är klart att det känns".

– Det är klart att det är roligare när det går bra än när det är tuffare tider, och vi har en tuff period nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Moderaterna har rasat och rasat de senaste månaderna. Sen ledaren Anna Kinberg Batras öppning för Sverigedemokraterna har stödet för dem minskat i mätning efter mätning.

Precis som i Expressens och Demoskops mätning i februari har Moderaterna halkat ner till en tredjeplats i DN/Ipsos opinionsmätning med 17 procent. Andra största parti är Sverigedemokraterna med 18 procent.

Tappat nio procentenheter på ett år

Det innebär ett tapp på sex procentenheter på två månader och nio procentenheter på ett år. M-ledaren kommenterar siffrorna:

– Det är klart att det är roligare när det går bra än när det är tuffare tider, och vi har en tuff period nu, säger hon till Dagens Nyheter.

Det enda Anna Kinberg Batra ångrar, säger hon i intervjun, är att hon inte gav beskedet om att närma sig SD och viljan att lägga en gemensam alliansbudget, ännu tidigare.

– Det jag har funderat på är tidpunkten. Det här är ett beslut som vuxit fram under en längre tid. Under hela förra året efter decemberöverenskommelsen har det funnit diskussioner fram och tillbaka hur vi får fram mer allianspolitik och varför det finns frågetecken om alliansen eller Moderaterna menar allvar och gör det vi kan för att vara en så stark opposition som Sverige skulle behöva ha. Den diskussionen har ju funnits ett tag, säger hon till DN.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé säger i en kommentar:

– Vi är inte nöjda och kommer jobba hårt varenda dag fram till valet för att förtjäna högre förtroende. Moderaterna är den bästa garanten för en politisk förändring så Sverige kan ledas åt rätt håll, säger han och fortsätter:

– Vi ska vara tydliga med att vi måste få ett stopp på regeringens skadliga skattehöjningar och i stället minska bidragskostnaderna, att Sverige behöver fler poliser för att stoppa kriminella gäng och vi behöver fler enkla jobb för att minska utanförskapet.

Socialdemokraterna får 27 procent i den nya mätningen.

– Vi ska upp på högre nivåer än de här. Regeringen och Stefan Löfven har bytt riktning för Sverige och det arbetet fortsätter vi med nu. Inför vår kongress om två veckor kommer vi förstärka vår politik med fokus på ordning och reda i migrationspolitiken, hårda tag mot brottsligheten och en trygg välfärd för alla. Det Sverige behöver nu är stabilitet och svar på de samhällsutmaningar vi står inför, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Centern ökar igen

Centerpartiet fortsätter sin uppgång och når nu 13 procent.

- Centerpartiet får allt starkare stöd för att hindra tudelningen och öka tryggheten i hela Sverige. Men vi är ödmjuka och tar inte ut något i förskott. Nu behöver vi gemensamt jobba för att alliansen ska bli ett ännu starkare regeringsalternativ, säger partisekreterare Michael Arthursson, C.

Vänsterpartiets siffra landar på åtta procent, ingen större skillnad jämfört med året innan.

– Med den här takten kommer vi att göra ett av våra bästa val i modern tid. Vi ser det dagligen i hur många nya medlemmar som kommer till oss och hur intresset ökar. Folk ser oss som en motpol till rasism och orättvisa, att vi är ett parti som står för något när de andra faller. Moderaterna har lyckats släppa in SD i värmen och samtidigt förstöra sitt eget parti. Det är ett slags rekord i vårdslöshet, säger partisekreterare Aron Etzler, V.

Kristdemokraterna 3 procent

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind säger att hon känner sig trygg med att MP kommer fortsätta uppåt. Partiet får i DN/Ipsos-mätningen 5 procent.

– Vi är det självklara alternativet för de som vill ha den bästa miljöpolitiken. Vår offensiv på klimatområdet ger resultat. Om jag talade för Moderaterna skulle jag däremot vara väldigt orolig. Flera undersökningar visar nu att väljarna inte gillar deras flirt med SD.

Kristdemokraterna får 3 procent.