Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mätning: Biden i stadig ledning över presidenten

Se hela Bidens tal vid Demokraternas konvent.
Demokraten Joe Biden utmanar Trump om presidentposten.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Om det var val i dag skulle Joe Biden vinna.

Det, åtminstone enligt en ny mätning av NBC och Wall Street journal.

Demokraten har 51 procent av stödet mot Donald Trumps 43 procent.

Demokraten Joe Biden har haft medvind i flera av sommarens opinionsmätningar. Det får han även i den nya mätningen av NBC och Wall Street Journal.

Biden leder nu med åtta procentenheter, enligt mätningen. Han stöttas av 51 procent, medan presidenten Donald Trump stöttas av 43 procent.

Undersökningen visar att närmare 90 procent av de tillfrågade har bestämt sig. Sju av tio svarar även att de kommande valdebatterna inte lär få dem att ändra sig.

Men 11 procent av väljarna velar ännu. Och de kan vara avgörande för vem som vinner valet i höst. 

Biden i ledning i vågmästarstaterna

Bidens ledning syns dock fortfarande i de viktiga vågmätarstaterna, alltså de delstater som ofta byter partipreferens. Där leder demokraten med 51 procent, mot presidentens 45 procent.

Enligt mätningen har Biden störst stöd hos svarta, unga mellan 18 och 34, kvinnor, vita med eftergymnasial utbildning och seniorer. 

Trump är i sin tur populärast bland vita väljare, män och vita som saknar eftergymnasial utbildning.

Bettingsidornas dom

Något som också är intressant att titta på är hur kandidaterna ligger till hos bettingsajterna. I USA är betting på valet olagligt, men utomlands pågår satsningarna för fullt.

Tidigare i höst såg det ut som om Trump skulle gå om Biden i ledning på sajterna. Det, trots att opinionsmätningarna fortfarande visade på en stabil ledning för Biden.

Som närmast låg kandidaterna 1 september. Då hade Biden 50,2 procents chans att vinna, mot Trumps 49,7, enligt Realclearpolitics.

Nu har gapet dock utvidgats. I dag har Biden 53,3 procent, medan Trump har 46 procent.

Ann Lindes kritik mot Trump – och orden om Joe Biden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.