Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matkedjan City Gross börjar sälja vin

Matkedjan City Gross erbjuder nu möjligheten att köpa vin samtidigt som man handlar färdigpackade matkassar via internet. Men Systembolagets vd Magdalena Gerger är kritisk - och lovar att ta frågan vidare.

- Det är verkligen illa, lagen måste ses över, säger Gerger.

Rosengrensdomen

Det beslut som EG-domstolen fattat, vilket gör det möjligt för svenskar att importera alkohol från andra EU-länder trots det svenska alkoholmonopolet. Det råder delade meningar om i vilken grad domen får tillämpas för försäljning av alkohol via direktimport.

City Gross anlitar det danska företaget Winefinder, och på så sätt genomförs en direktimport utifrån en tolkning av den så kallade Rosengrensdomen.

Den tidigare EG-domen har gjort det möjligt för konsumenter att köpa direktimporterad alkohol från andra länder under förutsättning att man följer samma försäljningsregler som Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

- Lagen säger att man har lov att sälja alkohol från utlandet, förutsatt att man betalar svensk moms och svensk alkoholskatt, säger Winefinders vd Ole Nielsen.

Kritisk

Carola Grahn är ansvarig för Mat & vin vid City Gross:

- Vi vet att många av våra matkassekunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsviner, och det är därför vi erbjuder möjligheten, säger hon.

Men Systembolagets vd Magdalena Gerger är krtisk.

- Det är inget tvivel om det är problematiskt, nu har det gått så långt att företagen utnyttjar läget och går långt över gränslandet. Konsekvensen blir att vi tycker att lagen bör förtydligas för folkhälsans bästa. Systembolaget kommer lyfta det här med regeringen, säger Magdalena Gerger.

Kan sluta i domstol

Ulf Bernitz är professor i Europarätt vid Stockholms universitet.

- Det är en ganska djärv tolkning av EG-domen, men om det är otillåtet eller inte vågar jag inte svara på. Men det är mycket möjligt att det slutar i domstol, säger han.

Carl Lundborg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.