Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias såg drönare över Gröna Lund

Bilderna på drönaren ovanför Gröna lund.
Foto: Mathias Øgendal / Presse-fotos
Bilderna på drönaren ovanför Gröna lund.
Foto: Mathias Øgendal / Presse-fotos

Mathias Øgendal skulle ta färjan från Stockholm till Åbo.

Han satt och läste nyheter om drönarna över de svenska kärnkraftverken – när han plötsligt såg en stor drönare över Djurgården.

– Jag tänkte att det kanske kunde ha ett samband, säger han.

Säkerhetspolisen har nu tagit över utredningen kring drönarna som observerats över kärnkraftverken Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

En stor drönare sågs ovanför Slottet och regeringskvarteren i lördags, och på måndagskvällen meddelade polisen att drönare observerats på flera platser i Stockholm.

Mathias Øgendal satt i bilen vid Stadsgårdskajen och läste om händelserna, när han fick syn på en drönare högt uppe i luften ovanför och sprang ut och tog en bild.

Det var vid 17-tiden, och han skulle få tiden att gå medan han väntade på att ta färjan till Åbo några timmar senare på måndagskvällen.

– Jag tyckte att det var lite konstigt att den flög runt där, säger han, och tänkte att det kanske kunde ha ett samband med de tidigare drönarrapporterna.

Långt bort – men såg stor ut

Mathias Øgendal är själv fotograf och har drönarcertifikat. Han bedömer att drönaren var stor och inte helt amatörmässig. Den hade lamporna påslagna.

– Den var ganska långt bort, men såg ändå stor ut.

Det finns tiotusentals privatägda drönare i Sverige, och i flera områden i Stockholm är det tillåtet att flyga drönare:

Expressen kunde i går berätta att en stor drönare av ”avancerad modell” sågs ovanför Drottningholms slott, och att flera poliser ska ha blivit ögonvittnen.

– I det här samverkar vi med ett flertal andra myndigheter. Till exempel Försvarsmakten. Men vad vi gör i arbetet tillsammans med dem kan jag inte gå in på, sa Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen i region Stockholm då.

Polisen vill inte kommentera var drönare observerades i Stockholm på måndagskvällen, men att ett av brotten som utreds handlar om brott mot luftfartslagen.

– Den flög ovanför nöjesfältet och sedan till vänster om den, där det ligger ett ABBA-museum. Den flög runt i det området, säger Mathias Øgendal om sin observation.

På tisdagsförmiddagen gjordes ytterligare observationer av en drönare över Stockholm, rapporterar Ekot.

Se mer:

En okänd drönare som beskrevs vara av militär typ flög över Stockholm city under lördagseftermiddagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.