Annonsen från Mathem hann bara ligga ute under några dagar innan den drogs tillbaka. Den visar en kvinna i slöja som beställer från Mathem genom sin mobiltelefon.
Annonsen möttes av kraftig kritik på Twitter då den kopplades till den pågående situationen med massprotester i Iran. För många av demonstranterna utgör hijaben en symbol för ett patriarkalt kvinnoförtryck som utövas av mullaregimen.
En kritiker på Twitter publicerade en skärmdump på Mathems annons och skrev att ”kvinnor i Iran mördas för sin rätt att slippa bära hijab”.
Andra Twitterkonton anklagade Mathem för att ”stötta islamisering och kvinnoförtryck” och uppgav att de skulle bojkotta bolaget.
”Mathem tar avstånd från all form av förtryck”
Under tisdagen twittrade Mathem om beslutet att annonsen skulle dras tillbaka.
”Mathem tar avstånd från all form av förtryck. Vi finns till för alla människor i samhället. Reklamen som figurerar producerades för flera månader sedan. På grund av vad som händer just nu i Iran förstår vi dock att den kan uppfattas som tondöv, och kommer därför att ta ner den”.
Expressen har varit i kontakt med Mathems presskontakt Lotta Olofsson som hänvisar frågor till mejl.
Hur menar ni att annonsen kan uppfattas som tondöv ”på grund av vad som just nu händer i Iran”?
”Vår uppfattning är att det just nu pågår saker i världen som kan få människor att uppfatta vår reklam på ett sätt som inte var vår avsikt. Vi har därför valt att ersätta den med andra annonser just nu”, skriver Lotta Olofsson.
”Inte Mathems sak att avgöra hur människor ska klä sig”
Anser ni, liksom många av dem som kritiserat annonsen, att slöja/hijab är en symbol för islamistiskt kvinnoförtryck?
”Det är inte Mathems sak att avgöra hur människor ska klä sig. Vi står för mångfald och finns till för alla människor i samhället, och det är också det vi vill kommunicera med vår reklam”, svarar Lotta Olofsson.
Demonstrationerna i Iran startade efter att 23-åriga Mahsa Jina Amini den 16 september dog i den så kallade moralpolisens förvar, detta efter att tre dagar tidigare ha gripits för att hon bar sin hijab på ett felaktigt vis. Hennes kropp hade skador som tydde på att hon misshandlats till döds.