Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Materialbrist stoppade Elins sjukhusbesök: ”Helt knäckt”

Dagens toppnyheter – inrikes
Elin Ericson med hunden Cummins.Foto: Privat
Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

I torsdags skulle Elin Ericson ha besökt Akademiska sjukhusets endometriosklinik – men materialbristen satte stopp för det.

Resan till Uppsala ställdes in, trots att Elin lever med ständiga smärtor och dessutom väntat länge. 

– Jag fick förklaringen att man inte hade förbrukningsmaterial. Jag blev helt knäckt. Jag vill leva ett värdigt liv och inte alltid ha ont, säger hon.

Problemen med leveranser av sjukvårdsmaterial gör nu att även patienters planerade besök på sjukhus avbokas. Något TV4 var först att berätta om.

Elin Ericson från Arvika var efter lång väntan lovad en undersökning på Akademiska sjukhuset i Uppsala i torsdags.

Men dagen innan blev Elin uppringd – och hennes sjukhusbesök ställdes in.

– Personen som ringde var väldigt kortfattad, och sa att det inte skulle bli något och hävdade materialbrist. Någon tid för en ny undersökning fick jag aldrig. Jag fick bara veta att jag återfått min plats i kön, säger Elin Ericson.

Elin drabbad: ”Ett rejält slag i magen”

För 25-åringen var det, som hon uttrycker det, ”att få ett rejält slag i magen”.

– Det var tänkt att vi skulle prata om vad som kan hjälpa mig. Jag hade sedan i maj, när jag fick tiden, sett fram emot det här besöket. Jag blev helt knäckt när jag fattade att det inte skulle bli av.

Elin lider alltså av endometrios, vilket innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen.

Elin har smärtor varje dag

För Elin innebär det att hon i stort sett hela dygnet har ont. Något som gjort att hon är oförmögen att arbeta – hon är därför heltidssjukskriven.

– Jag har dagliga smärtor sedan tidiga tonåren. Jag går på mediciner som gör mig trött, och jag känner av biverkningar i hela kroppen. 

Så det skulle bli en enorm förändring beträffande din livskvalitet om du blir bättre?

– Får jag hjälp med att hantera min sjukdom skulle allt bli till det bättre. Det är den förhoppningen jag har när jag väl kan komma till Uppsala.

– Jag vill inte slösa mer tid på sjukdomen. Jag har barn, en dotter på två år, och familj att ta hand om. Det liv jag lever nu är inte värdigt.

Har du ont i kroppen nu när vi pratas vid?

– Ja. I dag har jag haft så jädra ont, och har legat nästan hela dagen. Jag har smärtor i magen och nedre delen av ryggen. Jag spänner mig när jag känner det här onda. Då åker hela kroppen med.