Maten som skyddar dig mot alzheimer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Sauk bjuder på sitt recept på Saltimbocca.
Foto: HENRIK JANSSON
Anhörig. Artisten Anne-Lie Rydés pappa drabbades av Alzheimers sjukdom. I den nya receptsamlingen bjuder hon på sitt bästa pannkaksrecept.
Foto: Ivan da Silva
Krögaren och matprofessorn Carl Jan Granqvist och Alexandra Charles von Hofsten som är ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben ses gärna över en middag. Patron Berggrens fiskfärs är en av deras favoriträtter.
Foto: Kristofer Lönnå
Kämpar. – Många drabbade skäms över sin sjukdom. Vi vill ta bort stigmat kring Alzheimers sjukdom, säger skådespelaren Stefan Sauk.
Foto: RALF TURANDER / RALF TURANDER

Victoria Silvstedts powergröt, Stefan Sauks Saltimbocca och Anne-Lie Rydés frasiga pannkakor. 

Nu bjuder nitton svenska kändisar på sina mest minnesvärda recept för att uppmärksamma Alzheimers sjukdom och samla in pengar till forskningen.

– Alzheimers är fortfarande en lite skämmig sjukdom, vi måste ta bort stigmat och börja tala om den, säger skådespelaren Stefan Sauk. 

Nu delar svenska kändisar med sig av sina favoritrecept i receptsamlingen Minnenas mat för att stödja alzheimerforskning. Intäkterna går till 1,6 miljonerklubbens insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa

– Alzheimers sjukdom är 100 procent dödlig och det finns inget botemedel. Det behövs mer forskning och mer uppmärksamhet kring demenssjukdomar, säger Stefan Sauk som också sitter i styrelsen för Alzheimerfonden.

Kändisarnas minnesvärda recept är älskade rätter från barndomen, beprövade favoriter och måltider från speciella tillfällen. Stefan Sauk berättar att han gör en grym Saltimbocca, en klassisk italiensk rätt som påminner honom om en ungdomskärlek i Rom. 

– Jag har haft rätter och kärlekar på olika håll i världen, den här i Rom känner jag lite extra för, säger han och skrattar. 

Att laga mat ”The Italian way” är sunt för både kropp och själ, menar Stefan Sauk. 

– Jag älskar mat och äter inte halvfabrikat och sånt skit. Italienarna tar sig tid i köket.  man handlar i de här små fina butikerna och väljer råvaror noggrant. 

Victoria Silvstedt älskar norrländsk powergröt 

Artisten Anne-Lie Rydé, vars pappa drabbades av alzheimer, bjuder på sitt bästa pannkaksrecept. Det var den första rätten hon lärde sig att laga och är än i dag något av det bästa hon vet. 

Ola Rapace favorit är One Pot Pasta med grönsaker, som hans fru lagade till honom första gången. ”Enkelt med kärlek”. 

Victoria Silvstedt har ätit gröt varje varje morgon sedan hon var liten. Älsklingsrätten norrländsk ”powergröt” äter hon varje dag med mandelmjölk, nötter och färska bär.

Den 3 december ska signerade fotografier från receptsamlingen auktioneras ut av Knut Knutson. 

Förutom att samla in pengar är ett av syftena med kändiskampanjen att ta bort stigmat kring Alzheimers sjukdom. För det är en sjukdom det är lite skämmigt att tala om, anser Stefan Sauk. 

– Den som är drabbad kan säga och göra tokiga saker, bryta mot sociala mönster. Det måste vara lika accepterat att erkänna att man har alzheimer som att drabbats av vilken cancerform som helst. 

Dubbelt så många kommer att drabbas

Omkring 160 000 svenskar är drabbade av demenssjukdomar och Alzheimers sjukdom är den vanligaste. En åldrande befolkning gör att dubbelt så många beräknas vara drabbade år 2050.

– Det kommer att ställa oerhörda krav på vården. Regeringen är handfallen och har inte ens en plan för att hur vi ska klara det här, säger Stefan Sauk. 

Alexandra Charles, ordförande för 1.6 miljonerklubben, berättar att organisationen ska hålla seminarier om sjukdomen. 

– Okunskapen är stor. Alla som är mitt i livet borde veta att alzheimer kan förebyggas och att det finns bromsmediciner. 

Alzheimers sjukdom berör också alla kring den drabbade, och kallas ibland de anhörigas sjukdom. Alexandra Charles har själv sett hur grym sjukdomen kan vara på nära håll. Två goda vänner och hennes tidigare svärmor har drabbats. 

– Man reduceras som person, tappar närminnet, minns inte vad som hänt i morse eller i går. Det är ju en skräck att bli virrig, att inte klara sig själv och behöva ligga andra till last.

En del drabbade blir personlighetsförändrade av sjukdomen, något som kan vara plågsamt för de närstående.

– Min svärmor, en oerhört vänlig person, blev helt annorlunda av sjukdomen. 

Alla borde veta att Alzheimers sjukdom kan förebyggas

Men nya forskningsrön ger hopp. Även om det inte finns något bot för sjukdomen har en rad studier visat att det går att minska risken att drabbas. 

Att hålla sig aktiv, både fysiskt och mentalt, kan skydda hjärnan. Kosthållningen spelar också stor roll. Hälsosam traditionell nordisk kost och Medelhavsmat med fisk, bär och fullkorn, har visat sig sänka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar med 40 procent. Den så kallade MIND-dieten, som är särskilt framtagen för att skydda mot demens kan minska risken för att utveckla alzheimer med 53 procent om man följer den noggrant. Men även försökspersoner som inte följde dieten särskilt noggrant fick 35 procents minskning av risken.

Helheten av kosten är viktig. Mat som är bra för hjärta och blodtryck är också nyttigt för hjärnan, säger näringsfysiologen Kristina Andersson.

– Det är det gamla vanliga egentligen. Mångsidig och balanserad kost med rena råvaror, grönsaker, frukt, rotfrukter, nötter och fisk.    

Och just nyttiga fetter från fet fisk har visat sig vara extra gynnsamt för hjärnan. 

– Det finns studier som tyder på upp till 60-70 procents mindre risk för demens för de som ätit fet fisk genom livet. Det är en jättestor effekt, säger Kristina Andersson.

LÄS MER: Maten som skyddar dig mot Alzheimer 


Kostexpert. Näringsfysiologen Kristina Andersson tycker att man ska äta fet fisk regelbundet. De viktiga omega-3 fettsyrorna skyddar hjärnan.
Foto: Bianca-Brandon-Cox

Kostexpertens 5 bästa råd - här är smarta hjärnmaten

Näringsfysiologen Kristina Andersson, som skrivit boken Hjärnsmart - Maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande, ger sina bästa tips. 

* Ät fet fisk regelbundet för att få de viktiga omega-3 fettsyrorna.  

* Ät rikligt med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär med olika färger för att få fibrer och antioxidanter som skyddar vår hjärna.

* Välj kolhydratkällor som inte påverkar blodsockret så mycket, exempelvis baljväxter, råris, quinoa, rotfrukter, matvete och mathavre. Nyckeln är att äta hela korn och inte finfördelat.

* Nötter. Viktiga och näringsrika, som bidrar med så väl bra fettsyror som rikligt med mineraler. 

* Undvik eller var sparsam med hårt processad mat, friterad mat och mat och dryck som innehåller stora mängder tillsatt socker.  

Grötfrukost. Powerkvinnan Victoria Silvstedt äter powergröt varje morgon. – När jag har ätit den här frukosten, så är jag ”on fire”! Sedan behöver jag inte lunch förrän klockan tre, säger hon.
Foto: Andrea Belluso / House of Belluso / All rights reserved Andrea Belluso 2019

Kändisarnas favoritrecept

Stefans Sauks Saltimbocca

4 väldigt tunna skivor kalvinnanlår

Salt

Vitpeppar 

Färsk parmesan 

Färsk basilika

4 skivor parmaskinka 

1,5 dl vitt vin

1,5 dl grädde

Ett par kaffebönor 

Maizena redning

Vik köttet runt några skivor parmesan, en skiva parmaskinka och ett basilikablad.

Strö ut rikligt med vetemjöl på en tallrik. Blanda vitpeppar och salt i mjölet. Även det rikligt. Doppa därefter de hopvikta köttbitarna i vetemjöl så de är helt täckta med mjöl och kryddblandningen. 

Bryn/panera lätt i en stekpanna. Använd rikligt med riktigt smör. Ta ur köttbitarna och lägg på en tallrik vid sidan om.

Slå på en 11⁄2 dl vitt vin i pannan.

Slå i 11⁄2 dl grädde och låt såsen koka ihop. För att såsen ska bli lite tjockare kan man ta lite Maizena och göra en liten redning och slå i såsen. 1 tesked Maizena rörs ut i lite vatten och därefter ner i såsen.

Avsluta med att lägga i köttbitarna i pannan/såsen så de värms upp av såsen.

Servera med ris. Garnera köttbitarna med ett par kaffebönor.


Victoria Silvstedts powergröt

Ekologiska havregryn

Havremjölk

Blåbär

Macapulver

Hampaprotein

Probiotikapulver (Toppen för magen!) 

Valnötter

Havssalt 

Banan


Koka upp vatten och en liten nypa havssalt, häll i 1 dl glutenfri organiskt havregryn. När det kokat i några minuter så lägger jag i mandlar/valnötter och rör om. Efter ytterligare några minuter är den klar.

Sedan lägger jag upp allt i en djup tallrik och häller över resten av ingredienserna och en massa bär och skivar i banan, för extra energi.... och mandelmjölk till det.

Voilà 

Full power!Anne-Lie Rydés frasiga pannkakor

Fyra portioner

2 dl mjölk

2 dl mjöl

2 st ägg

2 dl kallt mineralvatten

30 gram smör 1 nypa salt

1 nypa socker


Vispa ihop äggen och mjölken. Sätt stekpannan på hög medelvärme.

Häll i hälften av mjölet. Vispa rätt hårt för att undvika klumpar.

Häll i det kalla mineralvattnet.

Häll i resterande mjöl och vispa tills klumparna försvunnit.

Smält det mesta av smöret i pannan.

Häll det smälta smöret, saltet och sockret i smeten. Sänk stekpannans värme till medelvärme.

Vispa ihop allt ordentligt.

Ha en liten klick smör i den varma stekpannan.

Ha i 0,5 - 1 dl smet för varje pannkaka (beror på storleken på din stek- panna).

Servera med sylt & vispad grädde, enbart socker går också bra.


Carl Jan Granqvist och Alexandra Charles von Hofsten: 


Patron Berggrens fiskfärs

För ca tio personer 

Fiskfärs:

300 g gäddfilé

2 tsk salt

50 g smör eller margarin 2 msk potatismjöl

2 ägg

3 dl gräddmjölk 

Vitpeppar


Övriga ingredienser: 

4 stora gula lökar

Olja till stekning

5oo g färsk spenat eller ett paket djupfryst 

1 burk kräftstjärtar, 125 g + spad

1 msk kalvfondskoncentrat

1 msk hummerfondskoncentrat

2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde

3 dl vitt vin

Äppelcidervinäger

4 msk smör- och rapsolja

4 msk matlagningsmjöl

1 dl riven ost, t. ex. cheddar eller västerbottensost

Dragon

Honung eller socker


Mal fisken så att eventuella ben krossas. Blanda i mixer, allt utom fisken. Tillsätt färsen lite i taget och kör till en jämn smet. Körs flera satser i en matberedare, som inte arbetar med samma hastighet som en mixer, så är det väsentligt att ha samma temperatur på alla ingredienserna.

Smeten hälls i en smord och bröad form och gräddas i vattenbad i 40-60 minuter, alt i en form klädd med gladpack. Täck med ett fuktat smörpapper mot slutet av gräddningstiden så ytan inte blir för brun. Låt svalna ordentligt.

Skiva löken tunt och koka mjukt i ett par matskedar olja plus några teskedar dragon och kalvfond. Späd under kokningen med vatten eller ännu hellre vin, sherry, portvin eller vad det kan finnas för skvättar i skåpet.

Låt alltsammans småputtra minst en halvtimma eller tills löken blivit riktigt mjuk. Smaka av med salt, äppelcidervinäger och lite honung eller socker. Tina spenaten eller blanchera den färska. Låt rinna av i durkslag.


Gratängsås:

Blanda ihop i en kastrull vin, grädde, spadet från kräftstjärtarna och hummerfond. Koka upp och red av med mat- lagningsmjöl utrört i smör- och rapsolja som finns att köpa på flaska. Sjud såsen en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner den rivna osten. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer hummerfond.

Bottna ett gratängfat med löken. Täck med den skivade fiskfärsen. Fördela spenaten över färsen och salta lätt. Bred såsen över alltsammans och ställ in i 200 grader i ca 15-20 minuter. Servera gratängen dekorerad med kräftstjärtar tillsammans med kokt eller pressad potatis.

Alzheimers sjukdom

Demens är inget normalt åldrande. Det är ett samlingsnamn på en mängd sjukdomar/skador som kan drabba hjärnan och förstöra förmågan att tänka och agera logiskt. 

Gemensamt är att de alla medför problem med minnesfunktionerna. 

I dag är ca 160 000 människor i Sverige drabbade av någon demenssjukdom. Fler kvinnor än män drabbas. 

Alzheimers sjukdom är den vanligaste. Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort. 

De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet. Sjukdomen kan uppträda tidigt, mellan 35 och 65 års ålder, men är vanligast efter 65 år.

De första tecknen på Alzheimers sjukdom, förutom försämrat minne, är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning är vanligt. 

Det går att påverka risken att drabbas av demens med hjälp av livsstilsförändringar. 

Det är viktigt att börja behandla sjukdomen så snart diagnosen ställts. 

Du som känner oro för att minnet sviker bör alltid söka läkare för en utredning.

Idag kostar demenssjukdomarna samhället 63 miljarder kronor årligen. Till år 2050 beräknas dubbelt så många som i dag vara drabbade. 

Källa: Alzheimerfonden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.