Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matallergispecialisten: "Det här är humbug"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Magnus Borres, professor i pediatrik, överläkare och specialist på matallergier, avfärdar allergitesterna som ren bluff.

- Det här är humbug. Den här branschen lurar människor som har mag- och tarmproblem.

Jag är inte allergisk mot all den mat som alternativmedicinaren Ulrika Sunnerheim-Dahlman påstår. Jag har heller inte de näringsbrister hon påstår att jag har. Åtminstone är det fullständigt omöjligt att fastställa utifrån de tester hon använder. Professor Magnus Borres forskar om matallergier och säger att hennes diagnoser är rena fantasierna.

- De säger absolut ingenting, det är bara humbug, humbug på hög nivå. Det finns inget vetenskapligt belägg att hon kan ställa diagnosen födoämnesallergi utifrån den undersökningen, säger han.

De dyra Imuprotesterna är också värdelösa som diagnosverktyg. Det enda de berättar är att jag ätit just sådana livsmedel - och därför utvecklat IgG-antikroppar.

- Eftersom du äter en normal kost, och tycker om mjölkprodukter och ägg, så är du också positiv på sådana födoämnen. Men det är inte kopplat till födoämnesallergi.

Det är att luras

Det finns inget vetenskapligt stöd för att man kan diagnosticera födoämnesallergi med IgG-tester. IgE-antikroppar är däremot kopplade till allergi.

- För lekmän är det svårt att skilja mellan olika antikroppar som IgG och IgE. Det är förstås smart av företaget att blanda ihop korten, men det är att luras, säger Magnus Borres.

Falska hitte på-diagnoser kan få allvarliga konsekvenser för patienterna, poängterar han. Förbudslistorna dessa tester resulterar i kan bli mycket långa.

- I värsta fall blir det näringsbrist. Det beror på hur långt man går med kostrestriktionerna. Man kan bli väldigt låst och begränsad i sitt ätande, de födoämnen hon sade du var allergisk för är ju våra baslivsmedel.

- Och om det handlar om barn, en växande individ, kan konsekvenserna av näringsbrist bli helt förödande.
Han har själv mött patienter som skadats av de falska matallergitesterna.

- Jag har sett flera sådana. Jag hade exempelvis en patient, ett barn, som hade näringsbrist, hon var undernärd helt enkelt. Det blev bra till slut men hon var undernärd en lägre period, och det påverkar även den psykomotoriska utvecklingen.

Borde vara förbjudet

Han har stor förståelse för att många som har magproblem tror att det är matallergi.
- Idag är många utsatta, man upplever att de mår dåligt och kopplar ihop det med maten. Jag kan förstå att man söker efter halmstrån när vården inte kan exakt förklara allt. Vi forskar för att försöka förstå reaktionerna på födoämnen vi inte har tester för idag. Men det här är farligt kvacksalveri och borde vara förbjudet.

Han rekommenderar inte att jag slutar äta vanlig mat och istället börjar sätta i mig alla kosttillskotten alternativmedicinaren rekommenderade.

- Det är ju en imponerande mängd piller. Bara att svälja alla de här medlen och få i sig dem är ett jobb. Och sen att tänka på att laga maten och att undvika allt där blir inte lätt. Det är viktigt att ha torrt under fötterna innan man gör så drastiska åtgärder.

- Jag saknar ord för att beskriva allt vad den här undersökningen ledde till, säger Magnus Borres.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.