Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Måste sätta press på turkiska regeringen"

Michele Micheletti, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tycker att Utrikesdepartementet borde sätta mer press på Turkiet. Foto: Privat
Mer än 60 000 personer har fängslats efter militärkuppen i Turkiet. Foto: Kayhan Ozer / AP TT NYHETSBYRÅN
Det kommer även rapporter om att tortyr sker i landet, och en av de som fängslats är Statsvetaren och journalisten Sahin Alpay. Foto: Cansu Alkaya / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets ambassadör i Sverige och UD träffades efter att allt fler fängslats i Erdogans Turkiet.

Men nu kommer krav på att Sverige kan göra mer.

Statsvetaren och journalisten Sahin Alpay, som under många år verkat i Sverige, finns bland de tiotusentals gripna.

– En av oss blir attackerad. Det borde vara självklart att mobilisera stöd för honom, säger Michele Micheletti, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Mer än 60 000 personer har hittills fängslats, sparkats eller satts under utredning i kölvattnet av den misslyckade militärkuppen i Turkiet mitten av juli.

President Erdogans utfärdanden av arresteringsordrar för tusentals personer inom militär och domstolar har följts av samma metoder mot medier, akademin, sjukvården och skolorna.

Samtidigt har Turkiet sagt upp Europakonventionen om mänskliga rättigheter och rapporter om tortyr i landet förekommer.

En av de som fängslats, anklagad för att ha stöttat militärkuppen och den av Erdogan utpekade Gülenrörelsen, är Sverigebekantingen Sahin Alpay, 72.

Välkänd politisk kommentator

Sahin Alpay greps i sitt hem förra veckan. Han var kolumnist och politisk kommentator på Gülenrörelsens tidning Zaman fram till mars, då den togs över av säkerhetstjänsten i Turkiet.

– Jag kommer inte att säga någonting, jag vet inte varför jag gripits, sa Alpay när han greps.

 

 

Professor: "Sätt mer press på Turkiet"

Sahin Alpays öde har uppmärksammats på flera håll i Europa. Kanske framför allt i Sverige, där han doktorerade och bodde i flera år.

Debattören Kurdo Baksi har krävt att utrikesminister Margot Wallström borde begära att få träffa Sahin Alpay i fängelset, enligt Journalisten.

Före detta kollegan Michele Micheletti, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, efterfrågar även hon skarpa åtgärder från den svenska regeringen.

– En av oss blir attackerad. På grund av att en person analyserar politik, utifrån två fundament i ett demokratiskt samhälle: yttrandefrihet och akademisk frihet. Det borde vara självklart att mobilisera stöd för honom, säger hon.

Vad tycker du att regeringen kan göra?

– Man måste sätta mer press på den turkiska regeringen. Och det är klart att den turkiska ambassadören ska kallas upp till UD, säger Michele Micheletti.

Hennes kollega, Anders Mellbourn, även tidigare chefredaktör på DN, instämmer i detta.

– Vi borde ha en förmåga att säga till på skarpen. Jag utgår från att Turkiets ambassad i Stockholm får mycket starka påpekanden från UD, säger han.

 

EXPRESSEN KULTUR: Turkiske journalisten Yavuz Baydar skriver dagbok om utvecklingen

"Det har skett ett sådant uppkallande"

Den turkiska ambassadören har varit på utrikesdepartementet för ett möte, med efter att själv ha begärt det - inte efter att ha blivit uppkallad.

– Där framfördes Sveriges ståndpunkt. Vad som tas upp på ett sådant möte stannar dock mellan de berörda länderna, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för Margot Wallström.

Finns det inte en poäng i att göra den ståndpunkten tydlig för en bredare publik med tanke på utvecklingen i Turkiet?

– Vi går aldrig in på vad som sagts.

Varken utrikesminister Margot Wallström eller kabinettssekreterare Annika Söder deltog dock på mötet, enligt Wallströms pressekreterare.

Totalt har 131 medier stängts ned i Turkiet de senaste veckorna.

 

I en tidigare version av artikeln uppgav UD att mötet mellan UD och Turkiets ambassadör hölls på UD:s initiativ. Det stämmer inte, meddelade Erik Wirkensjö, pressekreterare för Margot Wallström, på onsdagsmorgonen. Rätt är att det var Turkiets ambassadör som ville ha mötet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!