Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Måste hålla två tankar i huvudet samtidigt”

Se bilderna från konvojen. Inslaget är från 4 mars.
Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och skriver även krönikor i Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Video © 2022 Maxar Technologies.
Ryska trupper i Donetsk.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En konvoj som står still och soldater som saknar mat.

Rapporteringen kan ge sken av att det ryska kriget inte går som planerat.

Men den bilden bör ses med viss försiktighet, menar Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring. 

– Man måste man hålla två tankar i huvudet samtidigt, säger han i ”P1 Morgon”.

Från krigets Ukraina sprids bilden av en rysk militär som till viss del saknar motivation och nödvändiga resurser samtidigt som den ukrainska sidan står emot och orsakar stora ryska förluster.  

De ryska försöken att inta huvudstaden Kiev har än så länge misslyckats. Utanför huvudstaden står en rysk militärkonvoj still och det har rapporterats om brist på bränsle och kraftiga trafikstockningar.  Förhållandena för de ryska soldaterna har också uppgetts vara bristfälliga. Rapporter från blad annat New York Times vittnar om att stridsviljan tryter och att det finns svårigheter i att få fram mat till soldaterna på plats. 

Bilden av ett ryskt misslyckande förstärks av den brittiske försvarsministern Ben Wallace som under tisdagen hävdade att den ryska militären ”svikits av sina ledare”. 

– Ryssland blir mer desperata och har fått logistiska problem, säger han enligt Sky News. 

Uppmanar till försiktighet

Samtidigt kommer kontinuerligt rapporter från den ukrainska sidan om hur man framgångsrikt har skjutit ner flygplan och förstört stridsvagnar.

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, uppmanar dock till försiktighet när det kommer till bilden av att kriget i Ukraina inte går som planerat för den ryska sidan. 

– Jag tycker att man måste hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan ser vi ganska stora mängder materiel som blir utslaget men det finns ju en urvalsproblematik, vi ser ju bara sånt som verkar föreslå att Ryssland är klantigt, Ryssland är dåligt och Ryssland tappar mycket materiel, säger han i ”P1 Morgon”.

Tar kontroll över stora delar 

Den ryska sidan har däremot gjort en del militära framsteg, enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har är områden runtom staden Tjernihiv norr om Kiev nu kontrollerat av Ryssland. 

Även i södra delen av Ukraina, längs med Svarta havet, har de ryska trupperna gjort framsteg, bland annat genom anfall mot städerna Mykolajiv och Odessa. Dessa står dock forfarande under ukrainsk kontroll. 

Mariupol i sydöstra Ukraina har bombats flera dagar i sträck och situationen för invånarna i staden beskrivs av Läkare utan gränser som ”en humanitär katastrof”. 

– Zoomar man ut lite och tittar på kartan så ser man att Ryssland successivt tar kontroll över stora delar av östra Ukraina, säger Jonsson och fortsätter.

I intervjun med P1 pekar han på att den ryska sidan, rapporteringen till trots, gjort framsteg under de knappa två veckor som gått sedan invasionen. 

– Det går inte utmärkt i alla detaljer, men det har inte rysk krigföring gjort tidigare heller. Vad man har varit effektiv med är att uppnå sina politiska mål och där tar man större delar av Ukraina för varje dag som gå. Det finns mycket av striderna i kriget som man inte ser, så det få man vara försiktig med, säger Jonsson i radiosändningen. 

Oskar Jonsson är ny fristående krönikör i Expressen. Läs hans första krönika HÄR


Ukrainska FN-ambassadörens ilska: ”Behöver psykisk hjälp”

Tipsar om hjälplinje efter tweet från Rysslands utrikesminister


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.