Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Massrevolt växer – regeringen knakar

Massrevolt har pågått i fyra dagar i Libanon. Politikerna känner pressen – ett parti har lämnat regeringen.
Tiotusentals människor fyller Beiruts gator.Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enorma folkmassor samlas för fredliga protester runtom i Libanon.Foto: NABIL MOUNZER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Protesterna mot politiker har nu pågått i fyra dagar i Libanon.

Det som i torsdags började med dödliga våldsamheter och vandalism av affärer har nu förändrats till att enorma folkmassor samlas för fredliga protester, rapporterar Guardian.

Och politikerna känner av pressen – under söndagen lämnade ett parti koalitionsregeringen enligt France 24.

Protesterna inleddes under torsdagskvällen då huvudstaden Beiruts gator fylldes av demonstranter som visade sitt missnöje med regeringens nya skatter på till exempel tobak, bensin och sociala medie-plattformen Whatsapp. Det resulterade i flera dödsfall, dussintals gripanden och omfattande vandalism. Människor har även protesterat i Tripoli och andra städer.

Tiotusentals människor fortsätter fylla Beiruts gator i protest – men protesterna har förändrats i natur under helgen. 

– Jag har pratat med demonstranter som säger att det här har jag väntat på hela mitt liv. Det är bara den libanesiska flaggan överallt och en enorm glädje. Man kräver att hela systemet faller, säger Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén som är på plats vid Martyrtorget i Beirut.

Folkmassor fyller gatorna i Beirut.Foto: ABD RABBO AMMAR/ABACA/ STELLA PICTURES

Partiet LF lämnar koalitionsregeringen

Partiet LF:s ledare Samir Geagea meddelade under söndagen att de lämnar koalitionsregeringen.

– Vi är nu övertygade om att regeringen inte är kapabel att göra vad som krävs för att lösa situationen. Därför lämnar våra ministrar regeringen, säger Samir Geagea.

Demonstranterna har dock inte fått igenom många krav hittills. Det som regeringen har gått med på är att inte genomföra de planerade skattehöjningarna eller avgiftshöjningarna.

Libanons premiärminister Saad al-Hariri säger enligt Reuters att han hoppas att reformer som ska förbättra landets pressade ekonomiska läge kommer att godkännas under måndagen.