Massnedläggning av fildelningssajter

Publicerad
Uppdaterad
En vecka efter domen mot Pirate Bay har 19 större fildelningssajter stängt ner sin verksamhet, skriver Dagens Nyheter. Något som Antipiratbyrån är nöjda med.
- Det har gått bättre än förväntat, och det här visar att lagen fungerar även på internet, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån till Expressen.se.
Enligt Antipiratbyrån finns 28 större sajter som använder sig av så kallad bittorrent-teknik för fildelning. Av dessa lade 12 ner sin verksamhet direkt efter domen mot Pirate Bay och nu har ytterligare sju gjort samma sak, skriver Dagens Nyheter.
Enligt norska Dagbladet rör det sig bland annat om sajterna Nordicbits, Powerbits, Piratebits, MP3nerds och Wolfbits som nu alltså stängt ner verksamheten. På Nordicbits hemsida står: "Vi måste stänga sajten nu på grund av alla omständigheter. Vi har inte tid att göra någonting åt koden, vi har inget intresse av att göra det. Vi har inga pengar och den största orsaken är informationen från Pirate bay."


"Åtgärder lönar sig"

Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén är nöjd med att så många sajter valt att stänga ner.
- Vi har skickat ut brev till dessa sajter där vi påmint om domen mot Pirate Bay, och utfallet har blivit över förväntan. Vi välkomnar den här utvecklingen vilken innebär att lagliga tjänster han en chans att klara sin verksamhet, säger han och fortsätter:
- Den här masstängningen visar att rättsliga åtgärder lönar sig och att lagen fungerar även på internet.
I brevet tar Antipiratbyrån upp domen mot Pirate Bay och skriver bland annat: " Vi har uppmärksammat att ni, genom verksamheten med XXX på motsvarande sätt medverkar till intrång i upphovsrätten till ett flertal verk vars rättigheter tillkommer våra huvudmän. Ni anmodas härmed att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra de pågående intrången".

Drivs av barn

Men Peter Sunde på Pirate Bay menar att det inte är så konstigt att flera sajter lagt ned, då de drivs av 15-16-åringar.
- Det är klart att de blir rädda om det kommer ett kravbrev, säger han till Dagens Nyheter.


LÄNK TILL DN.SE: Här hittar du Antipiratbyråns mejl till svenska torrentsajter - ord för ord

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag