Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Massmordsåtal i Sverige kan dra in Irans president

Irans tillträdande president Ebrahim Raisi kan bli avslöjad i rättegången mot en utpekad massmördare i Sverige.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den åtalade mannen står längst till höger på det här gamla fotot som hittades i hans mobiltelefon.
Foto: Polisen/Förundersökningsprotokoll
Det iranska fängelset Gohardasht på en bild från Google Maps.
Foto: Polisen/Förundersökningsprotokoll

Irans nye president Ebrahim Raisi tillträder på tisdagen – och kan genast hamna i blåsväder på grund av en svensk rättegång.

En 60-årig iranier står åtalad i Stockholm för folkrättsbrott och massmord på politiska fångar i Iran, ett blodbad där presidenten spelade en avgörande roll.

Fallet väcker stort internationellt intresse. 

”En mordrättegång i Stockholm kan leda till nya avslöjanden som komplicerar livet för Irans nyvalde president”, skriver New York Times.

Den 60-årige iranske juristen har suttit häktad i Sverige i nära två år. Han är misstänkt för att ha organiserat massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht – där runt 5 000 politiska fångar hängdes eller sköts ihjäl i slutet av sommaren 1988.

Nu har han åtalats vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och mord i det kanske största internationella brottmålet någonsin i svensk rättshistoria. 110 döda namnges som offer i åtalet, men det kan röra sig om flera hundra med koppling till den åtalade mannen.

”Kan avslöja nya detaljer”

Rättegången är mycket besvärande för den nyvalde iranske presidenten Ebrahim Raisi, skriver flera av världens ledande tidningar.

”Krigsbrottsrättegången i Stockholm mot en tidigare iransk tjänsteman kan avslöja nya detaljer, som är skadliga för Irans tillträdande president Ebrahim Raisi, om den roll han spelade i massavrättningar för 30 år sedan”, skriver brittiska Guardian. 

”Målet har märkbara offentliga och skadliga konsekvenser för Irans tillträdande president, Ebrahim Raisi, som hjälpte till att bestämma vilka fångar som skulle leva eller dö under massavrättningarna”, skriver New York Times. 

Raisi var en av fyra domare i den kommitté som förhörde fångar och bestämde vem som skulle avrättas. Många iranier kallade den ”dödskommittén” – och den i Sverige åtalade 60-åringen var biträde till en åklagare och valde ut fångar som skulle ställas inför kommittén.

Ebrahim Raisi förnekar allt ansvar för dödsdomarna mot de cirka 5 000 politiska fångar, som avrättades 1988, enligt Amnesty International. Han säger att han bara lydde order och att massdödandet rättfärdigades av en fatwa, ett religiöst påbud utfärdat av ayatollah Khomeini, Irans dåvarande högste ledare och grundaren av landets islamistiska regim.

Medlem av ”dödskommittén”

Anklagelser om Ebrahim Raisis arbete i ”dödskommittén” har följt honom under hela hans karriär, under hans marsch mot toppen i Iran. Amnesty International kräver en formell utredning av hans förflutna.

Också 60-åringen i Sverige förnekar brott. Han säger i förhör att vittnen lögnaktigt pekar ut honom samt att inga avrättningar har ägt rum eftersom ”hela historien är påhittad”.

Laleh Bazargan är syster till Bijan Bazargan, en av de runt 5 000 fångar som avrättades. Hon bor nu i Sverige och är en av de målsägande.

– Några säger att vi ska förlåta och glömma, men det kan vi inte. Sanningen måste komma fram för att avsluta fallet och ställa de ansvariga till svars, säger hon till New York Times.

Ett av åklagarens huvudvittnen är Iraj Mesdaghi, som var politisk fånge i Iran 1988 och har arbetat med att dokumentera brotten han bevittnade.

70 ska höras

– Det här åtalet är så otroligt viktigt för oss: alla mammor, pappor, familjer och andra anhöriga till personer som fallit offer för den iranska regimen ... Nu har Sverige, mitt nya hemland, åtalat honom. Jag är så stolt och glad över att vara svensk i dag, säger han till TT. 

Sammanlagt 70 personer, både målsägande och andra vittnen, ska höras i rättegången som startar den 10 augusti, en vecka efter det att Irans nye president svärs in.

En av de målsägande pekar i förhör ut 60-åringen som ovanligt sadistisk.

– Bland fångarna var han en känd person, en som hatar fångarna, är våldsam. Och behandlade fångarna på ett sadistiskt sätt, säger han i förhör. 

Den nu åtalade mannen greps på Arlanda i november 2019 när han kom för att besöka släktingar i Sverige.

100 rättegångsdagar

Rättegången mot den 60-årige man som misstänks för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988 väntas bli en av de största av sitt slag i Sverige.

Brottsrubriceringarna är grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran.

Under nästan 100 rättegångsdagar från den 10 augusti fram till mitten av april ska 49 målsägande och ytterligare dussintals vittnen höras.

Sammanlagt drygt 70 personer från olika delar av Europa, Nordamerika och Australien har kallats för att berätta om sina erfarenheter i samband med massavrättningarna.

De flesta som vittnar utsattes för behandling som åklagarna jämställer med tortyr. Den åtalade är att betrakta som medhjälpare då han främjat det uppsåtliga dödandet samt tortyren och den omänskliga behandlingen med råd och dåd, heter det i åtalet.

Den åtalade nekar till brott.

Källa: Åklagarmyndigheten/TT

Misstänks ha haft en ledande roll i avrättningar av politiska fångar 1988.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.