Las Vegas-mördaren Stephen Paddock. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNLas Vegas-mördaren Stephen Paddock. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Las Vegas-mördaren Stephen Paddock. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Paddock sköt mot festivalen från hotellet. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅNPaddock sköt mot festivalen från hotellet. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Paddock sköt mot festivalen från hotellet. Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

Massmördarens plan – för att sopa igen spåren

Publicerad

58 människor dödades och fler än 500 skadades när Stephen Paddock sköt från ett hotell ner mot ett festivalområde i Las Vegas.

Han planerade attacken noggrant och vidtog åtgärder för att sopa igen sina spår, visar domstolsdokument som New York Times har tagit del av.

Det var den första oktober som Stephen Paddock barrikaderade sig på ett hotellrum på  Mandalay Bay Resort and Casino i Las Vegas. Med sig hade han ett stort antal vapen – som han använde för att skjuta ner mot en musikfestival som pågick i närheten.

58 personer dödades och fler än 500 skadades i masskjutningen som är den värsta i USA:s moderna historia. Nu kommer nya uppgifter om utredningen efter att New York Times tagit del av domstolsdokument som släpptes under fredagen.

Enligt utredarna på FBI planerade Paddock attacken noggrant och vidtog flera åtgärder för att röja undan spåren. Tre mobiltelefoner hittades på hotellrummet, men bara av dem kunde sökas igenom. Den tredje gick inte att låsa upp.

58 personer dödades i attacken.Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Braden sköts i huvudet under massaker – nu dödshotas han 

Köpte vapen på internet

Paddok ska under ett år innan attacken ha köpt många av vapnen och annan utrustning som användes på internet. FBI har också hittat mejl som skickats mellan två e-postkonton som kan kopplas till gärningsmannen.

Den 6 juli skickade Paddock ett mejl där han skrivit om vapen till ett annat konto som tros ha varit hans. Utredarna har inte lyckats ta reda på varför han skulle skicka den typen av mejl till sig själv, men en teori är någon annan kan ha använt sig av det andra kontot.

I inledningsskedet av utredningen lades stort fokus på Paddocks flickvän Marilou Danley. Hon har förhörts flera gånger, men nekar till inblandning. FBI har dock inte hittat några bevis på att hon kände till Paddocks planer.

 

LÄS MER: Las Vegas mördarens bror anhållen för barnporr 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag