Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Massmördarens mamma slog larm för flera år sedan

Nikolas Cruz sköt ihjäl 17 personer. Foto: Polisen
Minnesstund för dödsoffren i Parkland, Florida. Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Nikolas Cruz, 19, öppnade eld på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i norra Miami. 

Totalt 17 personer dog i skolmassakern på alla hjärtans dag. 

Nu kommer nya uppgifter, från skyttens mamma. 

Enligt CNN larmade hon polisen första gången för flera år sedan om sonens våldsamma, mentalt instabila, beteende i hemmet.   

Mamman säger, enligt nyhetskanalen CNN, att hon tog kontakt med polisen för flera år sedan sonen fått upprepade, okontrollerbara utbrott i hemmet. Vid ett tillfälle ska han ha attackerat henne med slangen till en dammsugare.

De senaste incidentrapporterna är från 2016. De beskriver att 19-åringen lider av någon form av psykisk åkomma. Han beskrivs som "emotionellt handikappad", enligt CNN. Han ska också ha medicinerats. 

En anmärkning noteras speciellt i de handlingar som finns: 19-åringen har tidigare sagt att han skulle vilja köpa skjutvapen. 

Polisen hade alltså god insyn i 19-åringens bakgrund när han greps för skolmassakern. 

LÄS MER: Här övar massmördaren prickskytte i Trump-keps 

Ett 30-tal dokument

De första av sammanlagt ett 30-tal dokument om den misstänkte massmördaren går så långt tillbaka som till 2011. Då var Nikolas Cruz fortfarande ett barn – bara tolv år gammal. Där förekommer också uppgifter om 19-åringens yngre bror. 

På Instagrambilder, som 19-åringen lade ut på sitt konto före massakern, poserar han med vapen – och skriver samtidigt själv:

”Jag vill dö i strid, medan jag dödar massa folk”, skrev han, enligt CNN.

Passerade kontrollsystemet

Trots bakgrunden, med ett flertal polisrapporter bakom sig, lyckades Nikolas Cruz passera landets vapenkontrollsystem då han fick tillgång till en AR-15 – ett halvautomatiskt gevär, en slags civil version av militära M16. Med det vapnet promenerade han på alla hjärtans dag in på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i norra Miami – och sköt ner alla som kom i hans väg. 

Totalt 17 personer dog i skolmassakern.