Smittspårningen från dem som insjuknat i mässlingen får nu konsekvenser på andra platser i Sverige. Foto: / GT/EXPRESSENSmittspårningen från dem som insjuknat i mässlingen får nu konsekvenser på andra platser i Sverige. Foto: / GT/EXPRESSEN
Smittspårningen från dem som insjuknat i mässlingen får nu konsekvenser på andra platser i Sverige. Foto: / GT/EXPRESSEN
Mässlingsymptom. OBS! Bilden är en genrebild. Foto: / WIKIMEDIA COMMONSMässlingsymptom. OBS! Bilden är en genrebild. Foto: / WIKIMEDIA COMMONS
Mässlingsymptom. OBS! Bilden är en genrebild.  Foto: / WIKIMEDIA COMMONS

Mässlingssmittad reste vidare under jul – träffade 20 personer

Publicerad

Smittspårningen från dem som insjuknat i mässlingen får nu konsekvenser på andra platser i Sverige. 

En kvinna, som är en av de tolv personer som insjuknat i Göteborg, besökte under julhelgen Örnsköldsvik.

Den smittade kvinnan träffade ett 20-tal personer i Örnsköldsvik, skriver SVT Nyheter. Samtliga som kvinnan träffat i Örnsköldsvik har antingen haft sjukdomen eller har nu vaccinerats. Ingen av dem insjuknat. Men faran är inte över. 

Inkubationstiden för mässlingen är sju till 18 dygn vilket innebär att insjuknandet kan ske fram till 13 januari.

"Gör en ganska omfattande genomgång av varje person"

– Insatser har gjorts på fler platser i landet, men kanske inte så omfattande. I övrigt kan jag inte kommentera frågan, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Insatserna är ett resultat av smittspårning, en åtgärd som är gjord i samtliga tolv mässlingsfall.

– Vi har gjort smittspårningar i alla de fall som varit. Gått igenom var personerna har varit, om de träffat anhöriga och så vidare. Man gör en ganska omfattande genomgång av varje person, säger Leif Dotevall.

Blotta misstanken

Och därefter vidtar man åtgärder, ibland på blotta misstanken, även om man inte är säker på att det rör sig om mässling.

Utbrottet av mässlingen startade i Göteborg den 10 december. 

Över 50 nyfödda barn på förlossningsavdelningen

Så sent som under tisdagen konstaterades nya fall i Göteborg, då en i personalen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset insjuknade. 

Personen hade befunnit sig på förlossningsavdelningen av över 50 nyfödda barn kallades in för att få injektioner av antikroppar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag